Waarom willen sommige mensen altijd maar aardig zijn?

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 13:33
altijd maar aardig zijn, vriendelijk blijven

"Iedereen die je tegenkomt is een strijd aan het strijden, waar jij vaak geen weet van hebt. 
Wees aardig.. altijd..." 

of

"In een wereld waar je van alles kan zijn.. wees vooral aardig"

Het is een slecht advies.. In de wereld van positiviteitsgoeroe's en onbeperkte vriendelijkheid, lijkt het advies om altijd maar aardig te blijven, misschien wel de gouden regel. Maar laten we eerlijk zijn, het is helemaal niet realistisch en het kan zelfs schadelijk voor je zijn.

Je onderdrukt je eigen gevoelens en behoeften

Ten eerste, altijd aardig blijven kan leiden tot onderdrukking van je eigen gevoelens. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat je denkt en voelt. Als je altijd aardig probeert te zijn, loop je het risico je eigen behoeften te verwaarlozen. Dit kan uiteindelijk leiden tot innerlijke frustratie en ontevredenheid. Ik heb al meermaals te maken gehad met mensen die zich doodongelukkig voelden omdat ze altijd maar deden wat anderen belangrijk vonden of wilden. Ze wilden vooral aardig gevonden worden, geen ruzie of disharmonie veroorzaken. Erg ongezond op de lange termijn voor jezelf en je relatie(s). Het kan ernstige relatieproblemen veroorzaken. Je raakt jezelf helemaal kwijt in de relatie.

Belemmering van persoonlijke groei en begrip

Bovendien kan het constante streven naar aardigheid leiden tot het vermijden van confrontaties. Soms zijn moeilijke gesprekken noodzakelijk om misverstanden op te helderen en relaties te versterken. Door altijd aardig te blijven, vermijd je belangrijke discussies die nodig zijn voor persoonlijke groei en begrip. Het kan de doodsteek van je relatie zijn als 'je nooit ruzie hebt' en alle rimpels glad wilt strijken omwille van de lieve vrede. Soms is nodig dat je een statement maakt, een grens trekt of aangeeft ergens echt niet blij van te worden. Het kan anders knap benauwend, stressvol, dodelijk saai of eentonig worden in je leven. 

Lang leve de authenticiteit

Een ander aspect is dat altijd aardig blijven niet altijd oprecht is. Mensen kunnen het door hebben wanneer je niet oprecht bent, wat kan leiden tot wantrouwen en een gebrek aan authentieke verbinding. Eerlijkheid en oprechtheid in relaties zijn belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en diepgaande connecties. Op den duur voelen de meeste mensen wel aan wat echt is en wat sociaal wenselijk gedrag is of 'doen alsof'. Het gaat tegen je werken.

Vriendelijkheid, oprechtheid en respectvol eerlijk zijn

Laten we het idee van altijd aardig blijven heroverwegen. In plaats daarvan streven we naar vriendelijkheid met oprechte intenties en het uiten van onze gevoelens op een respectvolle manier. Soms betekent echte vriendelijkheid ook eerlijk zijn, zelfs als dat betekent dat je niet altijd als 'aardig' wordt gezien. Want uiteindelijk draait het om echtheid en de kracht van eerlijke expressie. Zowel naar jezelf toe als naar die ander. 

Zoek je hulp of therapie omdat je maar niet van je 'altijd maar aardig zijn' modus af komt? Of omdat het je relatie ondermijnt? Hebben jullie last van conflict vermijding? Neem dan contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.