Uit je comfortzone op weg naar Psychische Flexibiliteit

Gepubliceerd op 5 augustus 2023 om 07:00
comfortbubbel, comfortzone, veilige bubbel

De comfortzone is een mentale toestand waarin je je veilig en vertrouwd voelt. Het is als een denkbeeldige bubbel waar je je comfortabel en ontspannen voelt, omdat je dingen doet die je al kent en die je gemakkelijk afgaan. In deze zone voel je weinig stress of angst, omdat je jezelf niet uitdaagt of blootstelt aan nieuwe situaties.

Veiligheid en controle leidt niet tot groei

Het is heel normaal om in je comfortzone te blijven, omdat het een gevoel van veiligheid biedt. Maar soms kan te veel in je comfortzone blijven hangen ervoor zorgen dat je niet groeit, nieuwe ervaringen opdoet of jezelf verbetert. Daarom is het belangrijk om af en toe uit je comfortzone te stappen.

Het uit je comfortzone stappen betekent dat je nieuwe dingen probeert, dingen die je misschien spannend, uitdagend of zelfs eng vindt. Maar het is juist door deze ervaringen dat je leert en groeit als persoon. Uiteindelijk zal je comfortzone dan ook vanzelf groter worden, waardoor je meer kunt bereiken en je leven verrijkt wordt.

Wat kan je doen om uit je comfortzone te stappen?

  1. Een presentatie geven: Als je het eng vindt om voor een groep te spreken, kun je jezelf uitdagen door een presentatie te geven voor je vrienden, familie of collega's. Begin met een kleinere groep en werk geleidelijk aan naar grotere groepen toe.

  2. Nieuwe sport of hobby proberen: Als je altijd dezelfde sport of hobby beoefent, kun je iets nieuws proberen waar je nog geen ervaring mee hebt. Bijvoorbeeld dansen, schilderen, klimmen of yoga.

  3. Sociale interacties aangaan: Als je verlegen bent of het moeilijk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten, probeer dan bewust een praatje te maken met iemand die je nog niet kent, bijvoorbeeld tijdens een evenement of bijeenkomst.

  4. Een moeilijke taak aanpakken: Kies een taak of project dat je uitdaagt en waarvan je denkt dat het misschien buiten je vaardigheden ligt. Het kan een persoonlijk project zijn of zelfs iets op het werk.

  5. Reizen naar een onbekende bestemming: Als je altijd naar dezelfde plaatsen op vakantie gaat, probeer dan eens een nieuwe en onbekende bestemming te kiezen om te verkennen.

Oefening Stap eens uit je comfortzone

Stap 1: Denk na over iets dat je altijd al wilde proberen, maar waar je jezelf tot nu toe van hebt weerhouden omdat het buiten je comfortzone ligt.

Stap 2: Stel jezelf de vraag: "Wat houdt me tegen om dit te doen?" Identificeer de angsten, twijfels of zorgen die je hebt over het uitvoeren van deze nieuwe activiteit.

Stap 3: Neem kleine stappen: In plaats van meteen in het diepe te springen, kun je beginnen met kleine stappen. Bijvoorbeeld, als je een presentatie wil geven, oefen dan eerst voor een spiegel, daarna voor een familielid of vriend, en bouw het geleidelijk op.

Stap 4: Moedig jezelf aan en wees niet te streng: Onthoud dat het normaal is om zenuwachtig te zijn als je iets nieuws probeert. Moedig jezelf aan en wees niet te streng als iets niet meteen lukt. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien.

Stap 5: Reflecteer achteraf: Na het uitstappen uit je comfortzone, neem even de tijd om te reflecteren op je ervaring. Wat heb je geleerd? Hoe voelde het? Was het niet zo eng als je had gedacht?

Onthoud dat het uit je comfortzone stappen niet altijd gemakkelijk is, maar het kan wel ontzettend waardevol zijn voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Dus, wees moedig, probeer nieuwe dingen uit en ontdek een wereld buiten je comfortabele bubbel!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.