De meest gestelde vragen over Relatietherapie

relatietherapie, relatieproblemen, relaties, hulp

1. Wat is relatietherapie en hoe kan het helpen? Relatietherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van  relaties tussen partners, gezins- of familieleden. Het biedt een veilige omgeving om te praten over problemen, de communicatie te verbeteren, conflicten op te lossen en manieren te vinden om een gezonde of betere relatie op te bouwen.

2. Wanneer is het tijd om relatietherapie te overwegen? Overweeg relatietherapie als jullie merken dat jullie communicatie verslechtert, conflicten escaleren, bij vreemdgaan of als jullie het gevoel hebben vast te zitten in negatieve patronen. Het is kan nuttig zijn bij overgangsfases zoals trouwen, samenwonen of ouderschap vooral als er obstakels te overwinnen zijn. 

3. Wat gebeurt er tijdens een relatietherapiesessie? Tijdens een relatietherapiesessie zullen jullie samen met de therapeut praten over jullie relatie. De therapeut helpt bij het identificeren van de problemen, bevordert een open communicatie en introduceert technieken en geeft handvatten om conflicten op te lossen en emotionele banden te versterken.

4. Moeten we als stel naar de sessies komen? Terwijl sessies met beide partners ideaal zijn, is het niet altijd noodzakelijk. Soms kunnen individuele sessies helpen om persoonlijke inzichten en groei te bevorderen, wat de relatie ten goede kan komen. 

5. Hoe lang duurt relatietherapie? De duur van relatietherapie varieert. Sommige koppels merken al na enkele sessies verbetering, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om diepgaande veranderingen te bereiken. De therapeut zal dit met jullie bespreken. Gemiddeld hebben stellen 8 tot 10 sessies nodig om goed verder te kunnen maar soms duurt het langer.

6. Wat als mijn partner terughoudend is om therapie te proberen? Het is niet ongebruikelijk dat een partner aarzelt om therapie te proberen. Probeer openlijk te communiceren over je verlangen om de relatie te verbeteren en leg uit hoe therapie kan helpen. Soms kan een intakegesprek helpen om twijfel weg te nemen.

7. Zal de therapeut ons vertellen wie er "gelijk" heeft? Nee, de rol van de therapeut is er niet om partij te kiezen. In plaats daarvan helpt de therapeut om een begripvolle omgeving te creëren waarin beide partners kunnen delen en zich veilig voelen om hun eigen verhaal te doen en de problemen te onderzoeken. 

8. Worden individuele problemen ook besproken in relatietherapie? Ja, individuele problemen die de relatie beïnvloeden, kunnen ook aan bod komen. Soms hebben persoonlijke uitdagingen invloed op de dynamiek tussen partners. Soms kan er gekozen worden voor een individueel traject naast het relatietherapeutisch traject.

9. Hoe kan relatietherapie onze band versterken? Relatietherapie biedt effectieve communicatietechnieken, conflictbeheersing en helpt bij het begrijpen van elkaars behoeften. Dit kan resulteren in een diepere emotionele band en een beter begrip van elkaars gevoelens, gedachten en behoeften.

10. Zijn sessies vertrouwelijk? Ja, relatietherapeuten hanteren vertrouwelijkheid. Wat tijdens sessies wordt besproken, blijft privé tussen jullie en de therapeut, tenzij er zorgen zijn over gevaar voor iemands veiligheid.

11. Zit je ergens aan vast als je relatietherapie start? Je kan elk moment stoppen als je relatietherapie besluit te doen. Er is geen verplichting om een bepaald aantal sessies te doen of af te nemen.

12. Wat is het succespercentage van relatietherapie? Gemiddeld genomen helpt relatietherapie 75 tot 80% van de mensen om een sterk verbeterde relatie te hebben. In 20% van de gevallen helpt het niet om de relatie te behouden maar dan kan de meerwaarde zijn dat je beter uit elkaar gaat.

 

De kosten van relatietherapie vind je op de website onder het kopje Tarieven.