Brainspotting is een nieuwe intensieve therapievorm die rechtstreeks met het midden breindeel aan de slag gaat. Tijdens de brainspot sessies wordt er niet veel gepraat maar gaat het vooral om ervaren. Het lichaam is een belangrijk instrument bij deze therapievorm. Er is immers geen strikte scheiding tussen lichaam en psyche. Spanning in het brein, levert onherroepelijk klachten van spanning op in het lichaam. Denk aan pijn, gespannen spieren, hogere hartslag, snelle ademhaling maar ook klachten als buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. Brainspotting gaat er vanuit dat alles met alles in verbinding staat en dat elk psychische component zijn uitwerking heeft in het lichaam. Je kan dat niet scheiden. 

Brainspotting en EMDR
Brainspotting is ontdekt door Dr. David Grand (psychotherapeut, docent, coach) tijdens het behandelen met EMDR. Hij merkte dat de oogbewegingen die iemand maakte hielpen om een stuk verwerking dieper in het brein in gang te zetten. Echter het werkte nog veel dieper als je de cliënt naar een punt liet kijken i.p.v. de voortdurende beweging die bij EMDR zo kenmerkend is. De rust die het focussen op een punt met zich mee bracht, leidde vaak tot diepere inzichten en een meer versnelde verwerking van moeilijke situaties en blokkerende elementen in het brein.Brainspotten op psychische en fysieke klachten.
Later is Dr. David Grand gaan samenwerken met Dr. Dr. Damir del Monte (Neuroscience) die het meer neurologische deel van het brein in kaart bracht en verklaringen kon geven over de verwerking in het brein. Alhoewel we nog steeds niet weten hoe Brainspotting precies werkt, weten veel therapeuten en psychologen die er mee werken wél dat het werkt. Inmiddels is de groep behandelaars die Brainspotting aanbieden, wereldwijd flink aan het groeien. Dat is een positief gegeven omdat er op deze manier weer meer mensen geholpen kunnen worden met hun psychische klachten. Brainspotting is geschikt voor hulpvragen die een link hebben of gaan over blokkades, trauma, stressfactoren, verwerken van pre-verbale herinneringen, zelfvertrouwen, slapeloosheid, rouw en verlies, angst en performance klachten. De toepassing is heel breed. Ook wordt Brainspotting ingezet bij chronische pijn en somatische klachten. 

Hoe werkt Brainspotten? 
Als je gaat brainspotten wordt er eerst een werkrelatie en een zogenaamd 'frame' opgebouwd. Dit doe je als therapeut samen met je cliënt. Op die manier ontstaat er een veilige basis van vertrouwen en aanwezigheid waarin het therapeutisch proces kan plaatsvinden. Deze werkrelatie is heel belangrijk voor het brainspotten. Brainspotten start na de intakegesprekken en als cliënt en therapeut samen hebben afgestemd waarover en wanneer gestart kan worden met de Brainspot sessies. Hierna wordt er een zogenaamde 'pointer' bijgehaald. Dit is een lange aanwijsstok waarbij de activatie punten worden bepaald aan de hand van oogbewegingen en schaalvragen door de therapeut. Na het bepalen van deze oogpunten en het 'scoren' van de mate van activatie in psyche en lichaam, wordt gestart met het Brainspotproces zelf waarin vooral de diepere hersendelen aan het werk gaan. 

Een deel van het brainspot proces gaat onbewust. De verwerkingssnelheid van het midden breindeel (limbisch systeem) is zo snel dat het denkend breindeel dit toch niet bij kan houden en dat is maar beter ook. Dat denkend breindeel wil je niet teveel in de weg hebben staan aangezien verwerking vooral op gevoels- en lichaamsniveau plaatsvindt. Met behulp van speciale daarvoor gesampelde bilaterale muziekstukken kan het brein in alle rust starten met het werken aan de hulpvraag en onderliggende herinneringen of blokkades.

Ik ben opgeleid door Marie José Boon van Brainspotting NL.

Brainspot therapie vanaf 7 juni 2022 beschikbaar
Wil je graag meer informatie of je problemen aanpakken met de Brainspot methode? Neem dan gerust contact met mij op of mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.