De opofferende en behoeftige partner is de partner die zich graag inzet voor anderen. Ze zijn gefocust op de behoeften van anderen en zijn vaak bereid om hun eigen behoeften daaraan ondergeschikt te maken of op te offeren.

Ze weten vaak niet goed voor zichzelf te zorgen terwijl ze zich wel heel erg inzetten voor het zorgen voor de ander. De ander staat bij hen op de eerste plaats. Dit leidt er toe dat deze mensen zich vaak niet gehoord, gezien of erkend voelen. Ze hebben een (onuitgesproken) verwachting dat de ander ook voor hen zal zorgen aangezien zijn zich zo vaak opofferen maar helaas komt dit zelden uit.

Afhankelijke partner
Ze trekken eerder partners aan die de zorg zich wel laten gevallen en meer met zichzelf bezig zijn dan met de ander in de relatie. Hierdoor raakt men gefrustreerd. De een gaat de ander eerst stilletjes verwijten dat verwachtingen en behoeften niet waargemaakt worden. Dat het enkel geven is en er weinig voor terugkomt. Daarna worden de verwijten luider en worden op een claimende en vaak indirecte wijze gebracht. "Jij moet iets voor mij terug doen". Heel vaak realiseert de gevende partner niet dat deze zich op deze manier heel afhankelijk opstelt van de nemende partner. Het is een lijdende rol, letterlijk en figuurlijk gesproken. Het jaagt de partner ook in de verdedigende rol en deze zal afstand nemen.

Opofferen en please gedrag
De opofferende en behoeftige partner ontstaat uit een negatief zelfbeeld. Ze denken regelmatig dat ze niets waard zijn, dat ze er geen recht op hebben. Dit negatieve zelfbeeld is vaak in de jeugd al "ingegoten". Ze hebben geen recht op een eigen mening, gevoel of verlangen en denken daarom eerst aan de ander en dan aan zichzelf (als dat laatste al gebeurt). "Nee" zeggen of voor zichzelf kiezen kunnen ze niet en het "please" gedrag wat ze laten zien is aangeleerd als overlevingsstrategie. De angst voor afwijzing of verlating is zo groot, dat ze liever zichzelf inleveren en onvoldaan en ongelukkig vastzitten in een relatie die kan leiden tot depressies of angstproblemen.

Herken jij je in deze typering, vraag dan hulp. Om relatieproblemen aan te pakken, kan je het beste bij jezelf beginnen. Je kan de ander niet veranderen, je kan alleen jezelf veranderen en daarmee de relatie veranderen.

0
0
0
s2smodern