Mediation als scheidingshulp
Mediation kan ingezet worden om op een goede manier uit elkaar te gaan. Mediation is een prima middel om dit gezamenlijk en zoveel mogelijk met behoud van de relatie te doen. Vooral als er kinderen zijn is het belangrijk dat de verstandhouding zo goed mogelijk blijft. Het is prettiger dan een vaak langdurige juridische strijd te gaan voeren en het is minder kostbaar als dat beiden een eigen advocaat inhuren.

Bij mediation wordt geregeld hoe de scheiding in zijn werk gaat. Er worden afspraken gemaakt over hoe het verder gaat in de opvoeding en omgang met de kinderen en eventueel co-ouderschap. Er worden afspraken gemaakt over hoe de (on)roerende goederen, schulden en gelden verdeeld gaan worden. Waar men ieder gaat wonen en hoe het zit met alimentatie en andere kosten, toeslagen en lasten. Er is hulp en begeleiding met de gesprekken waaronder het afscheidsgesprek (het zogenaamde "adieugesprek") en de onderhandelingsgesprekken. Aan het eind van de onderhandelingen wordt een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst opgemaakt door de mediator waarmee men naar de rechtbank kan om de scheiding uit te laten spreken. Dit is dan een formaliteit omdat de eigenlijke scheiding door beide partners zelf is bepaald en niet door een rechter van bovenaf wordt opgelegd.

Tijdens de mediationfase kan er worden verwezen naar een financieel expert m.b.t. taxatie, verkoop van een woning, hypotheek, pensioen of eigen bedrijf. Hiervoor dienen de daartoe bevoegde personen of instanties te worden bevraagd. Als mediator weet ik jullie door te verwijzen naar de juiste persoon of organisatie.

Trouwen doe je samen en scheiden is ook iets wat je het beste gezamenlijk goed kan regelen om op een goede manier uit elkaar te gaan en afscheid van elkaar te nemen.

Scheiding en kinderen
Zijn er kinderen binnen de relatie dan scheiden zij ook mee. Het is belangrijk dat er goed gekeken wordt naar een omgangsregeling, hoe het gaat met kosten voor levensonderhoud en studie maar ook waar en bij wie de verjaardagen gevierd worden of hoe het in de vakanties geregeld gaan worden. Waar gaan ze wonen? Kunnen ze nog naar opa en oma? Wat levert voor de kinderen de minste schade op als het gaat om hun vertrouwde woonomgeving, de school en hun vriendjes en vriendinnen? Kinderen hebben er psychisch groot voordeel van als ouders op een vreedzame manier uit elkaar gaan en op een goede manier met elkaar in gesprek blijven.

De mediator kan ook met de kinderen een gesprek hebben en vragen wat hun wensen zijn en deze meenemen in het mediation proces. Er kan gekozen worden voor een kindbehartiger in de vorm van een kindercoach. Deze werkt dan samen met de mediator en houdt het belang en het welzijn van de kinderen in het oog. Scheiden doe je als partners maar nooit als ouders. 

Neem voor meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


0
0
0
s2smodern