Relatietherapie is een traject met gesprekken waarbij je onder leiding van een therapeut in gesprek gaat over je relatie en over hoe je met elkaar om gaat. Je krijgt gesprekken in de praktijk met de therapeut en daarna krijg je thuisopdrachten, handvatten en tips om de moeilijke situaties of communicatieproblemen aan te pakken. De thuisopdrachten worden in elk volgende gesprek besproken om te kijken wat er wel en niet gelukt is en hoe dat komt.

De therapeut zorgt er voor dat het gesprek gaat over de dingen die besproken moeten worden en ze zorgt voor veiligheid in het gesprek. Ze stelt de juiste vragen waardoor dieperliggende oorzaken en gevoeligheden bekend worden zodat ze kunnen worden opgelost waarna de verbinding verbeterd tussen de partners.

Communicatieproblemen en conflicten oplossen


De diverse fasen in relatietherapie
Tijdens de eerste consulten bespreken we de problemen waar jullie nu tegen aan lopen. Waar zit de emotionele pijn? Wat gaat er telkens mis? Hoe kon het zover komen? Het gaat hier om begrip en inzicht krijgen in de negatieve patronen die jullie hebben ontwikkeld. Er wordt gekeken naar hoe je verbinding maakt en welke invloed dat heeft op hoe je nu in de relatie staat. We kijken wat er nodig is om uit de problemen te komen en er wordt een duidelijke hulpvraag weggelegd waar beiden achter staan. 

Oud pijn en kwetsingen in de relatie opruimen
De tweede fase van het traject zal in het teken staan verbetering van de communicatie, elkaar beter leren begrijpen en 'verstaan'. Er wordt gewerkt aan veiligheid, verheldering van emoties en gevoelens en welke impact zij hebben op hoe je nu met elkaar omgaat. Oude situaties die opspelen worden eens en voor altijd uit de weg geruimd. Er wordt gewerkt aan een de-escalatie als er veel ruzie is en hoe je op een dieper niveau met elkaar in gesprek kan komen zonder dat je elkaar verliest of afstoot.

Vreemdgaan, jaloezie of overspel
Bij vreemdgaan of affaires wordt er gekeken naar wat er nodig is om te komen tot herstel van vertrouwen. Waardoor gebeurde het? Wat was de situatie en hoe nu verder met de relatie? Is er nog wel een toekomst samen? Kan je hier bovenop komen samen? De ervaring leert dat vreemdgaan vaak voorkomt. De meeste stellen gaan daarna toch samen verder ondanks dat iedereen zegt dat ze het niet doen. Er staat vaak veel op het spel; een gezin, een huis, de omgeving rondom een stel. Het helen van overspel kost veel moeite maar de relatie is daarna vaak beter dan daarvoor.

Hoe houd je je relatie gezond?

Fase drie gaat over het gezond krijgen en houden van de relatie en we kijken naar de toekomst. Het opnieuw verbinden en het in stand houden van de emotionele en fysieke intimiteit. Er worden afspraken gemaakt voor de toekomst over hoe jullie verder gaan, waar de kritieke punten zitten en er wordt gekeken naar wat daar voor nodig om dit te laten slagen. 

Minerva Counseling & Relatietherapie biedt vanuit meerdere methodieken relatietherapie:

EFT Emotional Focus Therapie
IBCT Relatietherapie (Cognitief gedragstherapeutisch)
Geweldloos Communiceren


Wil je graag relatietherapie? Neem hier contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.

Folder therapie