Soms is het zo dat je zelf problemen ervaart in een relatie of met het krijgen of behouden van een relatie. Je wilt graag aan jezelf wilt werken om problemen op te lossen of te voorkomen in een volgende relatie. Er zijn diverse redenen om aan jezelf te werken voor een betere relatie:


Moeite met relaties
Wellicht heb je moeite om een relatie te krijgen of te behouden. Vind je het eng om iemand aan te spreken of om echt verbinding te maken. Blijft het bij een oppervlakkig praatje maar kom je niet verder dan dat. Het kan ook zijn dat je wat last hebt van onervarenheid met de andere sekse of zit je makkelijk in een conflict met anderen. Dit kan behoorlijk belemmerend werken in het opbouwen en behouden van relaties. 

Foute types
Of trek je altijd de 'foute' types aan? Net de verkeerde personen die niet bij je passen of waar je altijd als een blok voor valt maar die uiteindelijk niet geschikt zijn als 'relatiemateriaal'. Ben je dat beu en wil je nou eens eindelijk de juiste persoon vinden zodat het niet weer op een mislukking uitdraait.Verlatingsangst
Sommige mensen hebben te maken met verlatingsangst. Ze zijn bang dat ze naar verloop van tijd niet leuk genoeg zijn. Dat ze niet kunnen concureren met anderen of uiteindelijk in de steek gelaten worden. Ze hebben moeite met alleen zijn en kunnen claimend zijn naar een partner die daar uiteindelijk niet meer tegen kan. De angst om verlaten te worden, wordt op die manier vanzelf 'waarheid' want de partner van iemand met verlatingsangst kan op den duur niet meer tegen het verstikkende aspect in de relatie.

Jaloezie
Gevoelens van jaloezie komen vaak voor in een relatie. Jaloezie komt vaak voort uit eigen onzekerheid of nare ervaringen die je hebt gehad in eerdere relaties. Het kan zijn dat je eerder in de steek gelaten bent of te horen hebt gekregen dat je niet goed genoeg was. Misschien heb je veel kritiek te verduren gekregen of deed je het niet gauw goed. Het kan ook zijn dat een eerdere partner je heeft verruild voor een nieuwe partner en dat je in een keer alleen achter bleef. Wat je jaloezie ook heeft veroorzaakt, het doet nu nog pijn en blokkeert of belemmert je nu nog in nieuwe relaties. 

Bindingsangst
Ook zijn er mensen die moeite hebben met het binden. Zij vinden het moeilijk om mensen psychisch dichtbij te laten komen en zodra een relatie serieus dreigt te worden, maken ze ruzie of willen ze meer afstand nemen. Ze laten niet meer zoveel van zich horen, duwen de ander weg door niet meer of agressief te reageren op berichtjes of als er een beroep op hen wordt gedaan. Ze kunnen afwerend of wisselend enthousiast reageren als je meer verbinding wilt of over de toekomst begint.

Leren communiceren over wat er van binnen gebeurt
Het komt vaak voor dat er in gezinnen van herkomst weinig gepraat werd over emoties, gevoelens en gedachten. De gesprekjes thuis bleven oppervlakkig of beperkt tot schoolresultaten en andere prestaties. Wellicht was het zo dat je weinig steun of troost hebt ervaren als je het moeilijk had of dat je nergens terecht kon als je verdriet of angst had. Het kan ook zijn dat je nooit hebt geleerd op een goede manier ruzie te maken; omdat je enig kind was of omdat je het je ouders nooit hebt zien doen of omdat ze juist altijd ruzie hadden en dat dit je voorbeeld is geworden en je niet weet hoe je het rustig kan uitpraten als iets niet goed gaat.

Overspel, affaire of verhouding
Als er sprake is van (emotioneel) vreemd gaan in de relatie dan kan je daar behoorlijk last van hebben. Of je nou degene bent die de ander bedrogen heeft of je bent degene die bedrogen is. Het laat sporen achter in je vertrouwen in jezelf of in de ander. Je kan hiermee behoorlijk blijven zitten en dat is pijnlijk en moeilijk.

Hoe eerder hoe beter

Wat de oorzaak ook is en waar je tegen aan loopt in relaties, je kan altijd aan jezelf werken om de belemmeringen en blokkeringen aan te pakken. Hoe eerder je start, hoe meer profijt je hiervan hebt in de rest van je leven. Je krijgt handvatten, tools en inzichten via gesprekken en thuisopdrachten zodat je gelijk actief aan de slag kan met waar je aan wilt werken.

Neem contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.