IBCT Relatietherapie is helpend bij stellen met relatieproblemen waarbij er sprake is van veelvuldige conflicten, uit elkaar groeien, jaloezie, vreemdgaan en problemen met intimiteit. Vaak proberen stellen eerst samen hieruit te komen maar op den duur lukt dat niet meer en blijven de problemen bestaan of verergeren alleen maar. Een op drie relaties eindigen tegenwoordig in een scheiding maar voordat partners besluiten te scheiden is er vaak al veel gebeurt en is hulp van vrienden of familie niet succesvol gebleken omdat ze geen objectief beeld van de relatie of situatie hebben en veelal redeneren vanuit hun eigen ervaringen. Of omdat ze graag willen dat een koppel bij elkaar blijft.

Praktische relatietherapie

Emotionele gevoeligheden, persoonlijke verschillen of externe stressfactoren kunnen een zware druk op de relatie leggen waardoor partners steeds meer verstrikt raken in vervelende ruzie en communicatie patronen. Van verbaal vechten tot vluchtgedrag en van iemand doodzwijgen tot verbale afwijzing of denigrerende opmerkingen. Wie dit wilt aanpakken om de relatie beter te maken kan gebruik maken van IBCT Relatietherapie. Integrative Behavioral Couple Therapy. Een evidence based methode die voortgekomen is uit de cognitieve gedragstherapie. Een praktische methode om relatieproblemen aan te pakken die veel mensen aanspreekt.

Van intake tot relatieproblemen oplossen
Net als elk traject kent IBCT relatietherapie een aantal fasen. Het begint met een aantal intakegesprekken waar vooral duidelijk uit naar voren komt waar de problemen zijn ontstaan en hoe die zich konden ontwikkelen tot wat ze nu zijn. Hoe jullie relatie is begonnen en gegroeid. Er komt een duidelijke hulpvraag en er ontstaat inzicht in de problemen die opgelost moeten worden.

Acceptatie, tolerantie en veranderingen in de relatie
Daarna werken we aan een betere verbinding, goed naar elkaar luisteren wat er nou echt speelt en wat er nodig is om, zonder ruzie of zwijgen, storend gedrag of gedrag wat problemen oplevert, te veranderen. Zowel bij jezelf als bij die ander. Wat is veranderbaar gedrag en wat niet? Wat vraagt om acceptatie en tolerantie en waar kan je wel wat aan doen? Dit zijn vragen die in deze fase duidelijk worden. Tevens leer je anders met elkaar communiceren waardoor er meer begrip ontstaat en je meer inzicht krijgt in jezelf en je partner.

Van negatief gedrag naar positief gedrag
Gedragstherapie zou geen gedragstherapie zijn als er niet aan gedrag wordt werkt. Het veranderen van negatief gedrag in positief gedrag naar elkaar toe, is een van de speerpunten in deze therapievorm. Na het verbeteren van de communicatie gaan jullie aan de slag met een partner oplossingsplan. We stippelen een duidelijke route uit die jullie kunnen volgen om stap voor stap tot verbetering in de relatie te komen.

Relatie update 
Uiteindelijk ronden we af met een relatiebarometer en een toekomstperspectief. Waar liggen nog knelpunten, pijnpunten of risicofactoren die de relatie kunnen doen wankelen? Waar moeten jullie op letten en hoe vang je op tijd signalen van jezelf of je partner op, dat het niet goed dreigt te gaan. Dat jullie samen op een goede manier in gesprek kunnen gaan zonder therapeut en dat de relatie een fijne update heeft gehad om samen verder te gaan.

IBCT Relatietherapie is een vrij nieuwe methodiek onder de diverse methodieken voor relatietherapie.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op via dit formulier. Ik bel je dan z.s.m. terug.