Zelfbeeld en Zelfvertrouwen

Een sterk zelfbeeld geeft zelfvertrouwen

Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen hangen met elkaar samen. Een zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt en hoe je jezelf ziet ten opzichte van anderen. Als je een negatief zelfbeeld hebt dan vergelijk je jezelf met anderen waarbij de ander er gunstiger uitkomt dan jij zelf. We hebben vaak ideaalbeelden van hoe we zouden moeten zijn of hoe we willen zijn. Hoe groter de kloof tussen dat ideaalbeeld en het zelfbeeld, hoe moeilijker we dat vinden. Een te grote kloof tast het zelfvertrouwen aan.

Angsten als Faalangst, Verlatingsangst en Bindingsangst
Een laag zelfbeeld en laag zelfvertrouwen leiden soms tot faalangst. Als succeservaringen uit blijven dan kan iemand faalangstig worden. Immers heeft men weinig vertrouwen in het eigen kunnen of is het vertrouwen aangetast. Perfectionisme kan de kop opsteken als middel om grip te ervaren op de onzekerheid. Om kritiek of een negatieve beoordeling te voorkomen.

Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen behandelen
Het is van belang dat dit soort klachten zo vroeg mogelijk aangepakt worden om verdere negatieve gevolgen m.b.t. relaties, angsten en depressie gevoeligheid te voorkomen. Counseling is helpend om het zelfbeeld te versterken en middels gesprekken en oefeningen wordt er gewerkt aan het uitdagen van negatieve gedachten, experimenteren met nieuwe denkbeelden, het bepalen van doelen en het behalen van succeservaringen om het zelfvertrouwen te verstevigen. Een stukje assertiviteitstraining maakt deel uit van het behandeltraject. 


Bel 06-81354307 voor een afspraak of mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

0
0
0
s2smodern