Na de eerste verliefdheid die op den duur overgaat in "houden van" kunnen er scheurtjes ontstaan in de relatie en het beeld wat je hebt van de ander. Misschien is er sprake van teleurstelling of zijn er dingen gebeurd die de relatie hebben doen schudden op haar grondvesten. Ook kan er op den duur een zekere mate van sleur of routine insluipen als men al wat langer samen is. Men mist de spanning en de opwinding die er in het begin was en nu lijkt te zijn uitgedoofd. Helaas blijft men bij dit soort problemen te lang door gaan zonder hulp te vragen. Koppels komen vaak om hulp als ze al bijna uit elkaar zijn.

Uit elkaar groeien


Mensen zijn altijd in ontwikkeling. We veranderen, groeien en ontwikkelen onszelf naarmate we ouder worden en meer levenservaring krijgen. We maken keuzes als het gaat om werk, studie, wel/geen kinderen, aankopen of verkopen van bezittingen en welke kant we uit willen met ons leven. Door de jaren van een relatie heen kan het zijn dat elk van de partners een andere kant uit ontwikkeld zijn. Opgeslokt door werk en andere verplichtingen kan het gevoel ontstaan dat er nog maar weinig gemeenschappelijks is en dat de intimiteit ontbreekt. 

Ruzies in Relaties
Als de relatie stroef loopt en er is veel ruzie dan kan het zijn dat een relatie een enorme belasting gaat vormen voor de psychische gezondheid van beide partners. Er zijn verschillende ruziepatronen waarbij er wel of niet (psychisch) geweld wordt gebruikt. Er kan sprake zijn van openlijke verbale (en soms fysieke) agressie waarbij men er op uit is om elkaar te bewegen om zich anders te gedragen. Ook kan er sprake zijn van een strijdende partij en een vluchtende partij. De ene partner is verbaal vaak sterker dan de ander waardoor de ander zich terugtrekt of hult in stilzwijgen. Soms wordt het zwijgen ook gebruikt als manipulatiemiddel of straf. 

Het bespreken en oplossen van relatie problemen

Belangrijk is dat er een einde komt aan de ruziepatronen en er werkelijk met elkaar gecommuniceerd wordt. Het is belangrijk dat beide partners hiervoor openstaan en hier aan mee willen werken. De bedoeling is om de conflicten aan te pakken door de probleemgebieden te onderzoeken. Als counselor en mediator faciliteer ik procesbegeleiding bij het bespreken van de relatieproblemen waardoor er nieuwe inzichten ontstaan en er nieuwe mogelijkheden de ruimte krijgen om anders met elkaar om te gaan. Er wordt gekeken naar de oorzaak en de gevolgen van de problemen, hoe deze opgelost kunnen worden en hoe men verder wilt in de toekomst.

Neem voor hulp of meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-81354307

Kijk hier voor relatiecounseling.

 

0
0
0
s2smodern