Depressie is meer dan een dip hebben

Ieder mens kent depressieve gevoelens. We maken allemaal wel een tijd mee dat we ons somber, verdrietig of down voelen doorgaans duurt dat niet langer dan een week of twee. We kunnen ook somber worden door een overlijden of een andere verlieservaring waardoor we deze donkere gevoelens ervaren. Bij rouw en verliesverwerking duurt de verwerking langer en dienen rouwtaken vervuld te worden om tot een goede verwerking en afsluiting te komen.

Een depressie hebben is echter anders. Deze kenmerkt zich doordat men wekenlang somber, teneergeslagen, lusteloos, vermoeid en verdrietig voelt. Er spelen gevoelens van lamgeslagen zijn mee. Soms kan men zich machteloos en wanhopig voelen, het gevoel hebben dat het nooit meer over gaat, dat men er in verdrinkt of door overspoeld wordt. Bij depressies kunnen gedachten en wensen m.b.t. zelfdoding meespelen maar dat hoeft niet. 

Somberheid en neerslachtig zijn
Somberheid voert de boventoon bij een depressie. Iemand met een depressie is niet meer zelfstandig in staat om die somberheid van zich af te schudden. Vaak zal deze persoon een sociaal wenselijk masker opzetten om toch nog "normaal" te kunnen functioneren binnen gezin, relatie of werk maar op den duur zal het ophouden van deze schijn vrolijkheid op gaan breken omdat men zich van binnen niet zo voelt. Het gedachte patroon is negatief gestemd en allerlei gebeurtenissen worden negatief benaderd of geïnterpreteerd. 

Wanhoop; het niet meer zien zitten

Een depressie kan getriggerd worden door gevoelens van wanhoop en machteloosheid. Als iemand de grip verliest op zijn leven of situatie doordat men ernstige schulden heeft, zijn zingeving verloren heeft door baanverlies of mislukking bij een studie, gezichtsverlies of verlies van status of andere andere ernstige inbreuken op iemands leven zoals een chronische ziekte of angst en paniekaanvallen. Soms gaat depressie samen met angstklachten.

Vermoeidheid en gebrek aan energie
Een depressie hebben is erg vermoeiend. Men heeft doorgaans weinig energie of fut meer. Men neigt naar vluchtgedrag in de slaap, middelengebruik of medicatie. Niet zelden liggen depressieve mensen hele dagen op bed en komen nauwelijks nog tot activiteiten wat het ziektebeeld verergert omdat beweging en afleiding ontbreekt. Ook ziet men een verslechtert voedingspatroon wat het herstelproces verhindert doordat het lichaam de benodigde voedingsstoffen ontbeert die voor betere stemming en gevoel zorgen (ondermeer vitamine B12 en D).

Suïcidaliteit, wens tot zelfdoding of zelfmoord gedachten
Bij langdurige depressie of andere zwaar psychisch lijden komen regelmatig zelfmoordgedachten op. Men wilt rust, een uitweg uit de uitzichtloosheid van het lijden wat ervaren wordt. Het kan ondraaglijk voelen als je langdurig geconfronteerd wordt met een allesoverheersende somberheid of angst. 

Hoe een depressie behandelen?

Counseling biedt een accepterende en inzichtgevende gespreksmethodiek met een empathische benadering waarbij de cliënt de regie heeft in het herstelproces. Er is ruimte voor verwerking van oude pijn en nare gebeurtenissen en eventuele rouwtaken worden opgepakt. Er wordt een stapsgewijze aanpak geboden om de depressie het hoofd te bieden. 


Bel 06-81354307 voor een afspraak of mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2smodern