Als iemand last van angst heeft is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te pakken. Angst neemt namelijk toe als het niet behandeld wordt. Soms wordt angst niet herkend en denkt men last te hebben van hartklachten, woede, stress of ernstig ziek te zijn. Angst wordt gekenmerkt door een groot gevoel van onrust. Door de toename van stresshormonen in het bloed (noradrenaline en cortisol) gaat het hart sneller kloppen, versnelt de ademhaling en spannen de spieren zich aan. We worden hyper alert, voelen en merken van alles en we krijgen bewegingsdrang.

Hoe eerder je angst aanpakt, hoe sneller je er vanaf bent

Generaliseren van angst
Als angst onbehandeld blijft gaat het zich uitbreiden. De angst wordt steeds groter en krijgt steeds meer invloed en grip op de verschillende levensgebieden. Waar eerst angst was voor een pitbull, daar wordt men bang voor alle honden, durft men op den duur niet meer langs hondenuitlaatplaatsen of men gaat het bos niet meer in uit angst voor honden. Hetzelfde geldt voor rij angst. Eerst durft men de snelweg niet meer op, dan niet meer op de provinciale weg, uiteindelijk niet meer buiten de eigen stad of het eigen dorp en op de duur niet meer in de auto.

Paniekaanvallen
Als de psyche geen objectief angstobject heeft zoals angst voor een hond maar er zijn wel stressvolle gebeurtenissen geweest of iemand zit nog in een stressvolle situatie dan kan men last krijgen van paniekaanvallen. Dit houdt in dat iemand overvallen kan worden door een heftig onrustgevoel. Men krijgt hartkloppingen, kan benauwdheid ervaren, pijn op de borst, ademnood, duizeligheid, misselijkheid, spierpijnen, diarree, tintelingen en een gevoel van flauw vallen. 

Niet zelden belanden mensen met paniekaanvallen op de EHBO van een ziekenhuis omdat ze denken dat ze lijden aan een hartaanval terwijl ze eigenlijk een paniekaanval hebben. Vaak komt dit mede door hyperventilatie, een verkeerde manier van ademhalen, die de angstklachten dan weer verergert.

Straatvrees, pleinvrees, agorafobie
Paniekaanvallen kunnen zich uitbreiden met straatvrees omdat men op allerlei plaatsen kan worden overvallen door de paniekaanvallen. Men durft daardoor steeds minder vaak ergens naar toe te gaan uit angst voor de angst. Dit noemt men anticiperen op de angst.

Hypochondrie
Dit is angst hebben voor een dodelijke ziekte. Men vreest bij elk bultje, vlekje, hoestbui of bij hartkloppingen en benauwdheid dat men dood gaat. Elke lichamelijk ongemak of afwijking wordt beleefd als een dodelijke ziekte en men is vaak daar over geobsedeerd. Geruststelling van buitenaf is niet helpend omdat de onderliggende angst onbehandeld blijft. 

Dwang
Soms gaat men over tot dwanghandelingen of dwanggedachten om controle te krijgen. Dit is echter een illusie, het dwanggedrag kan op den duur het hele levenspatroon in beslag gaan nemen en enkel leiden tot nog meer angst en gripverlies en houdt zichzelf hierdoor in stand.

Vermijden en belemmeren
Angsten werken belemmerend op het dagelijks leven. Men is geestelijk in beslag genomen door de angst en het voorkomen van angst. Mensen gaan vermijdingsgedrag vertonen. Ze mijden plaatsen waar ze angst voor hebben of waar ze paniekklachten eerder hebben ervaren. 

Sociale Angst of Sociale fobie
Buiten angst voor situaties of objecten bestaat er sociale angst. Deze angst gaat over het angstig zijn in het bijzijn van anderen. De angst zit 'm met name in het (negatief) beoordeeld worden door anderen. Dit kan erg belemmerend werken in het willen verkrijgen of behouden van een relaties, het maken van contacten of het moeten presteren in studie of beroep. 

 

Hoe angst te behandelen en te overwinnen? Het Minerva Angst Stappenplan

Psychosociale counseling helpt om angst de baas te worden. Minerva counseling kent een angsttraject waarbij gekeken wordt naar de oorzaak van de angst en hoe deze ontstaan is.

Oude en moeilijke ervaringen worden bewust gemaakt waardoor disfunctioneel denken, voelen en doen zichtbaar worden.  Er ontstaat inzicht in de angstpatronen en hoe deze te doorbreken.

De duur van het angsttraject is afhankelijk van de frequentie van de gesprekken en de ernst en duur van de angst. Meestal hebben mensen al een sterke vermindering van klachten na een gesprek of vijf.

Leg je angstvraag voor zodat voor jou een maatwerktraject gemaakt kan worden naar een angstvrij leven.

EMDR
Bij Minerva Counseling zijn EMDR behandelingen als aanvullende behandeling mogelijk bij ernstige angst, fobie of trauma klachten.

Zie voor meer informatie: EMDR behandeling

Bel voor een afspraak 06-81354307 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2smodern