Wat zijn psychische klachten?


Psychische klachten en problemen zijn onder te verdelen in een aantal categorieën. 

1. Je hebt de tijdelijke psychische klachten zoals angst, stressklachten, depressieve perioden, problemen met zelfvertrouwen of assertiviteit. Deze klachten zijn tijdelijk van aard en zijn op te lossen. De aard van de klachten kan weliswaar langdurig zijn (omdat ze al heel lang spelen) maar zijn doorgaans met goede therapie wel op te lossen of te verminderen. Vaak zijn deze klachten veroorzaakt door situaties die zich hebben voorgedaan waarbij iemand deze klachten gekregen heeft. Denk hierbij aan hoge werkdruk op het werk (burn-out en overspannenheid), een overlijden (rouw en verdriet, depressieve gevoelens), relatieproblemen of problemen in de gezin of familiesfeer, een ongeval of ernstige ziekte (denk aan verkeersongeval, arbeidsongeval, kanker, beroerte, hartinfarct etc.).

2. Aan de andere kant heb je de persoonlijkheidsstoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Deze zijn moeilijker te behandelen omdat ze in de persoonlijkheid of ontwikkeling van de persoon verankerd zitten. De klachten die hieruit ontstaan zijn niet makkelijk of helemaal niet op te lossen. Dan kan je iemand helpen om 'er om heen te werken'. Dus bijvoorbeeld therapie om stress beter te hanteren, beter omgaan met relatieproblemen, probleemoplossend vermogen van iemand versterken. De persoonlijkheidsstoornissen en ontwikkelstoornissen horen thuis in de reguliere GGZ. Als psychosociaal therapeut behandel ik deze klachten niet al kan ik wel complementair werken als je in behandeling bent bij een psychiater of reguliere GZ instelling. Dan werken we aan een specifiek onderdeel zoals je stressklachten of angst, terwijl je elders medicatie krijgt of in behandeling bent geweest.

 

Behandeling van psychische klachten

De eerste categorie klachten zijn goed door mij te behandelen als psychosociaal therapeut. De tijdelijke problemen vormen doorgaans de overgrote meerderheid van het scala van psychische klachten. Gelukkig maar... We kunnen hier allemaal mee te maken krijgen als er iets ernstigs in ons leven is gebeurd wat ons van ons stuk heeft gebracht. Vaak kom je hier zelf wel weer uit maar soms, en vooral als het veel of heel heftig is geweest, is dat moeilijker of lukt dat niet. Dan is hulp vragen bij een counselor of psycholoog wel een aanrader.

De behandeling van psychische klachten is divers. Afhankelijk van de soort therapeut die je kiest zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk. Ik bied ACT (acceptance and commitment therapy), CGT (cognitieve gedragstherapie) als EMDR aan (bij trauma en angstklachten). Ook ben ik geschoold als EFT relatietherapeut en conflictbemiddelaar.

 

Hulp bij psychische klachten

Weet je niet zeker onder welke categorie je valt met je klachten? Wil je hulp of meer informatie over psychische klachten? Neem gerust contact met mij op om te kijken of ik je hiermee kan helpen.