Regelmatig krijg ik de vraag: "wat kan ik slikken tegen mijn psychischische klachten?" Men wilt niet gelijk aan de medicijnen zoals anti depressiva of kalmeringstabletten maar zoekt wel een alternatief wat onschuldiger is.. alhoewel je daar ook nog wel mee uit moet kijken natuurlijk. Ook vitaminen, mineralen of kruidenpreparaten kunnen schadelijk zijn bij overdosering of in combinatie met andere middelen. 

Pillen, injecties of gezonde voeding?

Het beste is het als je je vitaminen en mineralen uit je dagelijkse voeding haalt. Immers zit er meer in een sinasappel of tomaat dan enkel vitamine C. Je krijgt met gezonde voeding veel meer gezonde stofjes tegelijk binnen dan met een vitaminetablet. Ook de wisselwerking van stofjes zoals bijvoorbeeld in knoflook is vaak gezonder als je de knoflook in zijn totaal gebruikt dan dat je enkel een werkzaam bestanddeel in een pilvorm slikt. Het kan dan zomaar zijn dat het effect veel minder krachtig is omdat de bijbehorende stofjes in de pil ontbreken die in de knoflook wel aanwezig zijn. 

Lukt het je niet om gezond te eten of kan je wel wat aanvulling gebruiken dan zijn supplementen een goed alternatief. Vooral in de wintermaanden is het bijvoorbeeld moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen omdat er te weinig intensief zonlicht is wat provitamine D in de huid om kan zetten naar vitamine D. Dan is een supplement voor vitamine D wel aan te raden. Oudere mensen en kleine kinderen kunnen sowieso wel aanvulling van vitamine D gebruiken. Soms is er sprake van een opname probleem omdat door medicatie of slijmvliesproblemen bepaalde stofjes moeilijker uit voeding gehaald kunnen worden. Ook dan is er de mogelijkheid tot supplementie maar dit gaat dan via injecties. Hiervoor dien je naar de huisarts te gaan om dit te verkrijgen.

Als je supplementen wilt gaan gebruiken, neem dan een goede kwaliteit supplementen. 

 

Wat helpt bij psychische klachten?

Als het gaat om supplementen bij psychische klachten dan zijn dit de aanraders:

Vitamine B12 of cobalamine genoemd is een vitamine die een gunstige werking op ons zenuwstelsel heeft. Deze vitamine vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Mensen die deze producten weinig of niet eten, lopen een risico op een tekort. De gevolgen voor de psyche kunnen zich uiten in vermoeidheid, concentratie problemen, leerproblemen en depressiviteit. Hier kan je B12 bestellen.

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor onze botten en gebit maar steeds meer psychologisch onderzoek met name op het gebied van depressie, wijst uit dat vitamine D een gunstig effect heeft. Zoals hierboven gezegd krijgen we vitamine D voor deel door zonlicht op onze huid. De huid moet dan niet bedekt zijn en geen dikke laag zonnebrandolie hebben. Donkere mensen lopen grotere kans op een verminderde omzetting van provitamine D naar vitamine D in hun huid door de pigmentatie van de huid. We krijgen vitamine D binnen via vette vis en in mindere mate via vlees en eieren. De vette vis moet dan wel bij voorkeur in het wild zijn gevangen want de kweekvis wordt kunstmatig gevoerd met eenzijdige voeding waardoor ze minder van de waardevolle vitamine D bevat. Vitamine D wordt in Nederland extra toegevoegd aan boter, margarine en bak en braadproducten. Vitamine D forte kan je hier kopen op het internet.

Magnesium (citraat!) is een belangrijke stof voor een psychische balans en tegen vermoeidheid en lusteloosheid. Ook helpt het tegen spierkrampen, stress, laag libido en opvliegers. Magnesium helpt je met het verkrijgen van rust en ontspanning. Het is dan wel belangrijk dat je magnesiumcitraat neemt en geen magnesiumoxide. Die laatste zorgt enkel voor laxatie maar doet verder niet zoveel. Magnesium vind je in voeding vooral in groene bladgroenten, noten, pitten, pinda's, zaden, banaan, frambozen, advocado, cacao, gedroogd fruit, schaaldieren, kokos, zeewier, zilvervliesrijst, tarwe en graanproducten. Wil je het citraat aanvullen dan kan je het hier bestellen. Magnesium kan de werking van antibiotica belemmeren. Bij overdosering loop je kan op hartritmestoornissen en diarree.

Omega 3 vetten zijn gezonde vetten die vooral uit vette, wild gevangen vis komen. Deze vetten helpen goed bij vrouwelijke hormoongerelateerde klachten waaronder PMS, PMDD en overgangsklachten. Ook helpen omega 3 vetten bij depressie, angst en komt er steeds meer bewijs dat het een gunstig effect heeft bij mensen met een psychosegevoeligheid, autisme en bij schizofrenie. Je ziet tegenwoordig steeds meer omega 3 toevoegingen in onze voeding en dan met name bij margarine, bak en braadproducten. Omega 3 capsules kan je hier verkrijgen.

Anti stress en slaapbevorderende middelen van plantenextracten.
Valeriaan, hop, lavendel, citroenmelisse en rhodolia zijn allemaal planten die stofjes leveren tegen stress, spanningen, vermoeidheid en rusteloosheid. Vaak worden deze kruiden in tabletvorm al dan niet met elkaar gecombineerd aangeleverd als anti stress middel of middel wat helpt om tot rust te komen of goed te slapen. In veel van onze huidige medicijnen komen stofjes voor uit deze planten. Mensen met stressklachten kunnen hier baat bij hebben om meer tot rust te komen en hun lichaam en psyche te ondersteunen met een natuurlijk middel. Een krachtig antistress middel op natuurlijke basis kan je hier kopen. Dit soort kruiden liever niet gebruiken in combinatie met alcohol, verdovende middelen of kalmeringstabletten omdat er een stapeleffect optreedt. Dit kan versuffend werken en maakt bezigheden waarvoor je alert moet zijn risicovol (autorijden, bedienen van machines etc.).

Sint Janskruid wordt vooral veel bij milde depressies gebruikt. De oude Grieken gebruikten het kruid bij tal van aandoeningen.Sint Janskruid bevat een natuurlijk anti-depressiva. Men kan baat hebben bij het gebruik van Sint Janskruid bij innerlijke onrust, prikkelbaarheid en sombere stemmingen. Sint Janskruid ondersteunt de gemoedstoestand en heeft een kalmerende werking wanneer je stress ervaart. Het kruid dient wel gedurende langere tijd te worden ingenomen voor een positief resultaat. Het is ondermeer hier te verkrijgen. Belangrijk om te weten: je mag Sint Janskruid niet gebruiken als je al antidepressiva slikt. Ook kan het de werking van de anticonceptiepil, cholesterolverlagers en chemotherapie verminderen.

Kava Kava wordt op dit moment niet in Nederland verkocht. Het is een kruid wat angstremmend werkt. Doordat er in het verleden kavathee op de markt kwam die door verkeerde bereidingswijzen (gebruik van giftige stengels i.p.v. alleen de wortels) leverschade veroorzaakte, is het van de markt gehaald en wordt het in andere Europese landen alleen onder streng toezicht nu weer verkocht. In combinatie met alcohol is het ook beschadigend voor de lever. Kava wordt vaak als thee gedronken en is dan een goed alternatief voor chemisch gemaakte kalmeringsmiddelingen. 

5-HTP is een middel wat een voorloper is van serotonine, een stofje wat in de hersenen zorgt voor een beter gevoel. 5-HTP is een plantaardig product waarvan geen schadelijke bijwerkingen bekend zijn. Het wordt gewonnen uit de Griffonia Simplicifolia plant en regelmatig gebruikt als een alternatief voor St. Janskruid, wat als een natuurlijk anti depressivum werkt bij milde depressies. 5-HTP wordt vaak gebruikt bij kinderen en volwassenen met ADHD. Ook wordt het toegepast bij stress, chronische pijn, verslavingen, dwangstoornissen, eetstoornissen en menstruatieklachten. Je kan het hier bestellen.

Let op dat als je supplementen bestelt dat je niet onbedoeld er nog andere vitaminen of mineralen bij slikt. In veel supplementen zitten andere vitaminen of mineralen bij zoals B6. Met name B6 krijg je vaak al ruim voldoende binnen via je voeding en een dagelijkse overdosis B6 kan blijvende zenuwschade (neuropathie) veroorzaken. In dit geval geldt dus wel degelijk dat overdaad schaadt. Een overdaad aan ijzer kan obstipatie in de hand werken.