Vrouwencounseling

Counseling speciaal voor vrouwen 

De problemen waar vrouwen tegenaan lopen zijn vaak anders dan de problemen die mannen ervaren. Vrouwen hebben meer stemmingswisselingen, minder zelfvertrouwen, vinden grenzen aangeven moeilijker en hebben vaker last van onzekerheid, stress en minderwaardigheidsgevoelens. Tevens zijn meer vrouwen dan mannen in het verleden geconfronteerd of slachtoffer geweest van seksueel misbruik, relationeel of huiselijk geweld. Deze gebeurtenissen grijpen diep in op de psyche en niet zelden resulteert dit in depressieve gevoelens en ernstige angstklachten.

Hormoonschommelingen
Vrouwen hebben te maken met de menstruele cyclus, PMS, zwangerschap(pen) en ontzwangeringsperiode(n), miskramen, overgang en menopauze fase waarbij ze door de hormoonschommelingen vaker en veelvuldiger last hebben van psychische klachten zoals somberheid, lusteloosheid, vermoeidheid, angstklachten, paniekklachten en stress. Vrouwencounseling kijkt naar de hormonale omstandigheden en welke impact ze hebben op de psyche.

Samen kijken we naar wat er speelt en welke alternatieven er zijn om hier minder last van te hebben. Deze holistische benadering waarbij er zowel naar het lichaam als de psyche gekeken wordt is effectiever dan enkel symptoombestrijding met bijvoorbeeld anti depressiva of kalmeringsmiddelen. Je bent niet ziek of gek maar je lichaam maakt dat je gevoeliger en kwetsbaarder bent voor psychische klachten. 

Destructieve Relaties en Huiselijk Geweld
Bij vrouwen met een problematisch verleden ziet men vaak zich herhalende destructieve relatiepatronen en het telkens weer kiezen van de "foute" partner. Ook is er  regelmatig sprake van een emotionele afhankelijkheid of codependentie. Ze vallen op de verkeerde types zoals de narcist of de psychopaat. Om hieruit los te komen, het verleden te verwerken en een andere partnervoorkeur te ontwikkelen is het aan te raden om dit samen te doen met een vrouwencounselor. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de eigen oude patronen en hoe deze van invloed zijn op de keuzen die je gemaakt hebt en hoe je nu staat in je relatie in het heden. Deze bewustwording is helend en maakt tevens de weg vrij naar verandering en verbetering.

Seksueel misbruik of incest verleden
Een groot aantal vrouwen heeft in het verleden te maken gehad met seksueel misbruik of incest. Ze lijden hier vaak nog jaren later onder omdat er ver over hun grenzen is gegaan en zij zich daardoor vies kunnen voelen of denken dat ze schuld hebben aan de situatie van toen. Jarenlang zwijgen over deze moeilijke ervaringen gaat op den duur zijn tol eisen en resulteert vaak in depressies, angst en relatieproblemen. Tevens heeft het een negatieve invloed op het eigen zelfbeeld, zelfvertrouwen, assertiviteit en gevoel van eigenwaarde. Als counselor en EMDR therapeut kan ik je helpen om deze nare ervaringen een plaatsje te laten geven en de emotionele herinnering er aan minder scherp te maken. We pakken de schuld- en schaamtegevoelens aan zodat die utieindelijk verdwijnen en jij weer vrij kan voelen over wat je overkomen is.

Kwetsbaar
Vrouwen zijn kwetsbaar en vragen een andersoortige begeleiding waarbij er aandacht is voor de specifieke factoren die bij vrouwen meespelen als het gaat om psychische gezondheid. Een brede kijk op de situatie, achtergrond, hormonale fase en levensfase is belangrijk om structurele verbetering van de kwaliteit van leven te bereiken. Dit vraagt een aanpak waarbij er aandacht is voor het totaal plaatje van de vrouw, hoe zij in het leven staat en welke factoren er meespelen die van invloed zijn op haar denkwereld en gevoelsbeleving. Vrouwencounseling kijkt naar dit totaal en de verschillende levensgebieden en biedt hiervoor persoonlijke begeleiding en maatwerk. 

Maak een afspraak via 06-81354307 of mail je hulpvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.