Ouderencounseling psychosociale hulp voor ouderen die het moeilijk hebben

In onze maatschappij is er een toenemende groep ouderen die zelfstandig blijven wonen en die de eigen hulp en zorg zelf regelen en inkopen. Psychosociale counseling is zeer geschikt voor ouderen en senioren. Counseling wordt als prettig en helpend ervaren. De ontspanning die tijdens de gesprekken bereikt wordt, werkt helend bij psychische en lichamelijke klachten, het helpt om nare gevoelens of gevoelens van somberheid en eenzaamheid te verminderen en het werkt stress verlagend.

Waarom ouderencounseling?
Ouderen krijgen vaak te maken met verlieservaringen. Hierdoor ontstaan gevoelens van eenzaamheid, depressie en verdriet. Partner of vrienden vallen weg en het sociale netwerk rondom de oudere wordt steeds kleiner. Ook is het voor hen vaak moeilijker om er zelf alleen op uit te gaan. Beperkte mobiliteit, zelf niet meer kunnen rijden of fietsen maakt dat ze steeds minder persoonlijk contacten ervaren. De kring van mensen die hen de nodige aandacht en zorg kunnen geven worden steeds kleiner en het beroep op mantelzorgers wordt steeds groter. Sociaal isolement ligt op de loer en dit doet geen goed aan de psychische en lichamelijke gezondheid van een ouder iemand. Eenzaamheid levert stress op en maakt dat de algehele gezondheid sterk achteruit gaat en dat herstellen van fysieke klachten moeizamer gaat.

Met pensioen of ongewild eerder werkeloos
De pensioennering wordt soms met gemengde gevoelens beleefd. Ook kan het zijn dat er een voortijdig ontslag is geweest. Aan de ene kant is men blij dat er meer tijd, ruimte en rust komt en aan de andere kant kan het ook als een groot gemis ervaren worden dat het werkende leven is opgehouden. Een gat of leegte kan ontstaan als het gaat om bezigheden en sociaal contact. Niet weten hoe de tijd anders in te delen of om te gaan met het verlies van de baan, de erkenning of de status die dit met zich mee bracht, is het gevolg. Dit kan depressie in de hand werken.

Rouw en Verliesverwerking
Counseling voor ouderen is helpend bij rouw en verliesverwerking. U krijgt gesprekken om verlieservaringen te verwerken. Het verdriet mag er zijn en het is helpend om de emoties en gevoelens onder woorden te brengen zodat het verdriet verwerkt wordt en de spanning en angst van het verlies en het alleen zijn, verminderen. Counseling helpt u om de rouwtaken en rouwfasen beter door te komen.

Kwaliteit van leven; kijken naar mogelijkheden
De kwaliteit van leven kan bij het ouder worden minder worden. Lichamelijke klachten, chronische aandoeningen en ziekten hebben een impact als het gaat om de kwaliteit van leven. Er komen steeds meer beperkingen en dat is geen prettige ervaring als u niet weet hoe u daar psychisch het beste mee om kan gaan. Het niet teveel kijken naar de beperkingen maar te onderzoeken wat de (nieuwe) mogelijkheden zijn, kan een doelstelling van counseling zijn.

Helpen met ordenen van gedachten, verwerken van emoties
Er komt nogal wat op de oudere af, dingen veranderen veel of snel. Soms is het niet meer te overzien en ook niet alles voelt even prettig. Counseling kan helpend zijn bij het ordenen van wat er nu precies gebeurt en helpt de hetgeen gebeurd is te verwerken. Veel ouderen vinden het moeilijk om de dingen als eenzaamheid, angst en verdriet op met de eigen familie bespreekbaar te maken uit angst voor afwijzing of negatief gevonden te worden. Ze kunnen bang zijn dat mensen daarom minder zullen komen en houden dan negatieve emoties in of krijgen ze niet goed verwerkt. Daarbij ervaart men dat het de relatie onder druk kan zetten omdat mantelzorgers vaak al zwaar belast zijn met schuldgevoelens tot gevolg.

Waardig leven, waardig sterven, palliatieve counseling
Ouderen willen graag waardig leven en ook waardig sterven. Counseling kan helpend zijn om de laatste jaren zo goed mogelijk door te komen. Palliatieve counseling is mogelijk als het gaat om gesprekken vanwege een naderend einde. Als u het fijn zou vinden dat er psychosociale ondersteuning is dan kunt u op mij een beroep doen en dan kijken we naar waar uw behoeften liggen en hoe ik daar op in kan spelen om deze ondersteuning te bieden en een goed afscheid te regelen.

Kosten en Vergoeding
Counseling per internet voor ouderen kost 55 euro per uur. 
Ambulante counseling bij u thuis in Breda is het tarief 75 euro per uur of op WMO indicatie (coaching, begeleiding). Gemeente Breda.

Bij diverse aanvullende ziektekostenpolissen wordt counseling (deels) vergoed onder het kopje psychosociale hulp. Minerva Counseling is aangesloten bij het NFG en de koepelorganisatie RBCZ. Hierdoor is het mogelijk om de kosten voor counseling (deels) vergoed te krijgen afhankelijk van de polissoort die u heeft. Raadpleeg het overzicht hier.

Bel voor een afspraak 06-81354307 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.