Als je naar een psycholoog of psychosociaal therapeut gaat, begint het met een intake. Dat is voor veel mensen vaak nog best spannend. Soms is het zelfs de eerste keer dat ze er over praten met iemand of de eerste keer dat ze praten over hun problemen met iemand die ze niet kennen. Dat kan heel spannend zijn want wat denkt die ander er wel niet van? Zal ze me gek vinden? Zal ze me wel kunnen helpen? Krijg ik het wel goed onder woorden gebracht wat ik wil vertellen? Ga ik niet stotteren of klap ik niet dicht? Is het eigenlijk wel erg genoeg of stel ik me gewoon aan? Allemaal gedachten die ik ken vanuit de praktijk en die door iemands hoofd gaan bij de eerste keer.

Vertrouwelijkheid en medisch beroepsgeheim
Het feit dat je me niet kent kan ook helpend zijn, heb ik gemerkt. Ik ben neutraal, ik maak geen deel uit van jouw leven. Dat ik het weet wat jou van binnen pijn doet, komt niet verder dan de muren van mijn spreekkamer. Het blijft tussen ons want het is vertrouwelijk en valt onder medisch beroepsgeheim. Dat gaat niet naar je partner of je ouders en zelfs niet naar je zorgverzekeraar.

Praten helpt en geeft vaak opluchting
Het heeft dus verder geen consequenties voor je als je het bespreekt, dat kan al enorm opluchten. Het bespreekbaar maken wat je dwars zit. Wat je misschien al maanden zoniet jarenlang met je meedraagt. Het geeft een ontlading om het nu eindelijk eens te kunnen zeggen en ik help je met goede vragen stellen zodat jij je verhaal kan doen. Heel vaak zeggen mensen: tjee.. dat is een goede vraag.. daar heb ik nog nooit eerder zo over nagedacht. En zo komen ze bij nieuwe inzichten. Ze betreden een gebied in hun geest, in hun leefwereld (of moet ik zeggen beleefwereld?) die ze nog niet kennen. 

Intakegesprek zonder veel lijstjes
De intake gebeurt bij mij niet met het invullen van heel veel lijstjes. Ik hou niet van lijstjes. Ik hou van een persoonlijk gesprek. Een verhaal.. jouw verhaal en wat jij te vertellen hebt. Dat wat je bezig houdt, waar je mee zit en wat je hebt meegemaakt waardoor je nu bent geworden, zoals je bent. Ik wil weten wat je klachten zijn maar vooral ook waar ze door zijn gekomen want als we dat weten, dan kunnen we verder.. verder naar nog onontgonnen gebied in jouw geest, in jouw beleving. Daar waar de antwoorden liggen, de nieuwe inzichten die gaan leiden tot nieuwe ervaringen. Dat is wat ik doe en wat counseling te bieden heeft. Counseling is mensenwerk; van mens tot mens, samen in gesprek.

Wil je daar meer informatie over? Neem dan gerust contact op.