Vannacht had ik een bijzondere droom. Ik droomde dat ik leefde en het heel druk had in de wereld van Harry Potter. Met gemengde gevoelens word ik in de ochtend wakker over deze droom. Waarom droom ik over Harry Potter? Dat is meer iets voor mijn dochter, die is er fan van maar hoe kom ik daar nu toch weer bij? Maar er was een verklaring...

De demonen verdrijven

In de scenes van mijn droom ben ik druk bezig met het verslaan van donkere demonen samen met Harry Potter en andere mede toveraars en heksen etc. Ik ben er zelf ook eentje maar ik heb moeite om me staande te houden bij de grote hoeveelheid demonen die ons aanvallen en omringen. Ik haal de toverspreuken door elkaar, welke moest ik ook al weer gebruiken? Lumos? Avakedavra? Mijn hoofd tolt en om mijn hoofd tolt een hele wereld vol donkere snel voorbij zoevende demonen die we met z'n allen proberen te verdrijven en vernietigen. Het is een pittige strijd en we winnen langzaam terrein. En dan word ik wakker..

Verbouwereerd van zoveel fantasie en avontuur, bedenk ik me wat ik zojuist gedroomd heb. Waarom? Wat wil mijn eigen psyche me hiermee vertellen? Ik snap er niets van. Het was best leuk om te dromen maar wel intensief. Dan kleed ik me aan en ga ik naar mijn werk.

EMDR en toveren
In de avond deel ik mijn droomverhaal met mijn man. In een keer valt het kwartje. Nu snap ik waarom ik juist dit droomde terwijl ik vertel over de gevoelens en emoties die deze droom opriep. Dit is wat ik doe elke dag! Ik ben de hele dag bezig met de spoken en demonen van anderen en soms ook die van mezelf als ik ze kan linken met wat ik zelf eens heb meegemaakt. Spookbeelden in de vorm van trauma's, jeugddemonen die in het hoofd van mijn cliënten rond blijven spoken. Die hen nog steeds achtervolgen tot op de dag van vandaag vanuit een (ver) verleden. Enge honden die een hondenfobie hebben veroorzaakt of spookachtige katten die een kattenfobie opleverde. Pijnlijke gevoelens die je blijft voelen na een verkrachting en die je nachtmerries geven, elke nacht weer in de vorm van enge handen die je grijpen, vastpakken, die je kopje onder duwen waardoor je bijna verdrinkt.  

Samen met mijn cliënten ben ik bezig om de nachtmerries aan te pakken, de demonen te verjagen en de vreselijke woeste zwarte hond te herleiden tot een gewone vriendelijke labrador. Samen zijn we met de therapie en oefeningen als 'toverstokje' bezig om deze trauma's, angsten of depressies het hoofd te bieden. Ze te transformeren in hanteerbare beelden, gedachten en gevoelens die geen heftige emoties of gedachten meer veroorzaken. Soms met voor veel mensen toch vaak mysterieuze interventies als EMDR. 'Hoe kan dat lichtje volgen (Lumos?) mij toch zo goed geholpen hebben met mijn trauma? Het lijkt wel toveren wat je daarmee doet? Best wel raar eigenlijk, ik snap het niet?' Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord en geprobeerd die geheimzinnige hersenwerking en geheugentaak belasting uit te leggen. Hoe dat trauma's kan neutraliseren in een gewone nare herinnering.

Het toverstokje en de toverspreuken in woorden
Therapie gaat om woorden, gesprekken voeren, mensen tot nieuwe of andere inzichten brengen waarbij ze hun eigen demonen een kopje kleiner kunnen maken. Vroeger kon je hiervoor ook wel terecht bij meneer pastoor of een medicijnvrouw en werden er rituelen uitgevoerd zoals een duivelsuitdrijving of kreeg je een opdracht mee om iets te doen of uit te voeren; bid zes wees gegroetjes elke keer als je bang bent of begraaf zoveel zaden van deze plant en drink warme kruidenthee. Vast heel helpend en soms ook niet. Het placebo effect zal hier ook bij mee gespeeld hebben maar afleiding zoeken en een warme drank drinken helpt je ook om je wat beter te voelen bij angstklachten of terug te komen uit een dissociatie. Een vaderlijke God of moeder Maria biedt troost als je tot hen bidt als je bang bent, iemand mist of je verdrietig voelt. Niet zelden heeft een (sprookjesachtig) geloof tot doel dat je gevoelens van bescherming, betekenis- en zingeving ervaart in hun teksten en rituelen. Belangrijke elementen om je psychisch goed te kunnen voelen.

Het toverstokje is zelfs een interventie bij de positieve psychologie waarbij je je cliënt vraagt: "wat zou er morgen anders zijn als je een toverstokje had en mocht toveren hoe het zou moeten zijn als je morgen wakker wordt?" Het helpt mensen om dieper na te laten denken over de door hun gewenste veranderingen in hun leven en wat ze daarvoor nodig zouden hebben. Het biedt een opening in een vastgelopen angstige psyche en helpt om alternatieven te vinden.

En zei Dumbledore in Harry Potter zelf niet "Woorden zijn als magie, ze kunnen je pijn doen of ze kunnen je helen."