Wat is het nut van leven. Vragen over zingeving komen regelmatig aan de orde in de spreekkamer. Vooral als het leven niet zo lekker gaat.

Wat is de zin van het leven?

Vaak gaan we aan deze vraag voorbij. Als je jonger bent lijkt het nog vanzelfsprekend. Je wilt een diploma halen, een leuke baan krijgen, een toffe partner en misschien wel een gezinnetje stichten. En dan komt er zo rond de 30 jaar een eerste levenscrisis. Als het diploma is behaald maar blijkt dat de banen die je ermee hebt verworven het toch niet zo zijn of als blijkt dat de partner in een keer niet meer zo leuk was als aan het begin van de relatie. Als het gezinsleven tegenvalt omdat het toch best pittig is die baan combineren met de kinderen.

Waar doe ik het allemaal voor?
Die vraag komt dan naar boven. Het doet me altijd denken aan het nummer van Doe Maar 'Is dit Alles?' De wat ouderen onder ons kennen het vast nog wel. Niet zelden komt iemand er achter dat het leven wat zo wenselijk leek helemaal lijkt niet te brengen wat je er van had verwacht.

Wat wil je bereiken?
Soms komt de vraag al bij jongeren naar boven als hun opleiding niet goed lukt of ze staan voor een schoolkeuze waar ze maar niet uitkomen. Als ik ze dan vraag 'wat wil je later graag doen met je diploma want je diploma is geen doel maar een middel?' dan moeten ze daar vaak nog lang over nadenken. Voor hen lijkt een diploma eerst nog een doel op zich. Ik weet dat ik zelf ook in zo'n fase heb gezeten dat ik niet meer wist waarvoor en waarheen. Totdat iemand tegen me zei "de zin van je leven, maak je zelf. Het is uiteindelijk iets wat je zelf alleen kan bepalen, niemand kan dat voor jou doen". Tot dan toe had ik eigenlijk het leven geleid wat mijn ouders voor mij hadden bedacht en probeerde ik dat plaatje na te streven. Een hele openbaring.

Ik moet nuttig bezig zijn
Cliënten met angst of stressklachten hebben het vaak over 'nuttig bezig zijn'. Ze moeten nuttig bezig zijn. Het leidt tot perfectionisme, stress en tijd voor ontspanning of leuke dingen is er vaak niet bij. Immers worden de leuke dingen of de ontspanning zelden als 'nuttig' gezien. Je bent lui of gemakzuchtig, misschien wel egoïstisch als je een hele avond niets doet en op de bank hangt? Maar wat is het nut van op de bank hangen? Wat is het nut van niets hoeven doen? Hoe nuttig zijn al die andere bezigheden en waarom zijn ze dan wel nuttig?

Filosofie, Spiritualiteit en Psychologie gaan hand in hand
Een leuk onderwerp wat vaak aan de basis ligt van een hoop psychisch leed of een gebrek aan zingeving ervaren. Filosofie, spiritualiteit en psychologie kruisen elkaar hier. Beiden heb je nodig om tot een nieuw inzicht te komen en de voor jou geldige antwoorden. Wil je daar hulp bij? Dan neem gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak. Dan gaan we samen kijken wat voor jou de zingeving is van het leven.

0
0
0
s2sdefault