Elkaar overtuigen tijdens een discussie is heel moeilijk. Ieder heeft zo zijn of haar eigen waarheid en beschuldigt de ander van leugens.

Alles is enkel interpretatie

Het is heel moeilijk om de waarheid van een ander te zien en te geloven als je liever in die van jou gelooft. En dan krijg je discussie of ruzie over leugens en waarheden. Niemand die een duimbreed toegeeft. Niemand die in staat is om de eigen leugen op te geven omdat er misschien wel helemaal geen waarheid in schuilt. Het is soms makkelijker om vast te houden aan leugens omdat ze beter uitkomen of omdat het moeilijker is om te moeten toegeven dat die ander misschien ook wel een punt heeft. Dat er meerdere perspectieven zitten aan een gebeurtenis of denkbeeld.

Een kwestie van perspectief
Een mooi verhaal hierover is die van de leerlingen en de olifant. Misschien ken je het wel. Een lerares met allemaal blinde leerlingen wilde hen leren wat perspectief is. Ze nam ze mee naar een hele tamme olifant en liet hen ieder vanaf een eigen plaats, voelen en vertellen aan elkaar wat ze waarnamen. Niemand kon de olifant zien. De ene leerling zei: 'het is een stofzuiger, ik voel een slang die hol is van binnen en er gaat lucht in'.. de andere lachten hem uit en toen ze er iemand: 'nee joh, het is dikke paal omkleed met leer want er zitten allemaal rimpels en vouwen in'. Weer een ander zei: 'waar heb je het over, het is een zweep met een kwastje..?!' waarop weer een ander zei: 'hoe kom je daar nu bij, het is een scherp puntig voorwerp wat hard en koud aanvoelt'. En zo hadden ze allemaal een eigen interpretatie van wat ze waarnamen afhankelijk van het standpunt van waaruit zij de olifant waarnamen.


Communicatieproblemen en ruzies
Je kan vast wel begrijpen dat als je zo ieder aan je eigen kant van de waarneming blijft staan dat je dan enkel blijft proberen om die ander te overtuigen van jouw waarneming en daarmee jouw waarheid. De ander zal zeggen dat je liegt. Dat je leugens verspreidt of op zijn minst er naast zit want hij neemt iets anders waar en gaat jou daarover proberen te overtuigen. En zelfs als je dan voorzichtig begint door te hebben dat er misschien wel meer waar te nemen is, is het soms erg moeilijk om van standpunt te wijzigen. Je blijft nog liever in je eigen 'leugen' geloven dan de waarheid van een ander aan te nemen. Gezichtsverlies, moeite met verplaatsen van je gezichtspunt of gewoon pure onwil om je te verdiepen in een andere 'waarheid'. 


Meer weten of communicatie? Kijk deze video met NL ondertiteling.

Relationele problemen vragen een andere aanpak
Om relationele problemen op te lossen en dit soort communicatieproblemen te verminderen is het een aanrader om samen in gesprek te gaan. Lukt dat niet goed samen omdat je telkens verzandt in ruzie of escalaties, neem dan gerust contact met mij op. 

 

0
0
0
s2sdefault