Ons denken gaat regelmatig met ons aan de haal. Je lijdt vaak meer aan je gedachten dan aan de realiteit. Herken je dat?

Lijden aan angstgedachten

"Ik heb vaak van die nare gedachten" vertelde een cliënt laatst mij. "Ik ben dan bang dat er iets naars gaat gebeuren of dat ik zelf iets doe waarbij ik een ander wat aan doe". De man leed er zichtbaar onder. Hij lag er 's nachts van wakker, piekerde over zijn nare gedachten want die moesten wel iets heel slechts te vertellen hebben..over hem of over de toekomst. Dadelijk kwamen ze uit! Hij probeerde ze wanhopig te bezweren maar dat leidde enkel tot meer paniekgevoelens en nou kwam hij er niet meer uit.

Stress en spanningen veroorzaken angst
In zijn leven ging niet alles even soepel en hij ervaarde op diverse fronten stress in zijn leven. Het denken kon daar geen weg mee en dat leidde tot angstgedachten die steeds enger werden. Ik zie het altijd als een soort bliksemafleider reactie van de psyche. De spanning kan geen kant op maar moet er toch uit en dan krijg je van die bliksemflitsen in je denken die tot plotseling opkomende angstgedachten leiden. Heel vervelend..

Paniekaanvallen en slecht slapen
Het naarste is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. De angstgedachten maken je van streek en dat veroorzaakt dan weer meer stress en spanningen en zo word je naar beneden gezogen door je eigen gedachten die overuren gaan draaien en je hoofd compleet gaan beheersen. Vooral in de nacht als er verder weinig afleiding is kan dit problematisch worden maar ook overdag in een onbewaakt ogenblik.. volkomen onverwacht kan het je overvallen. En dan krijg je paniekaanvallen.

Doorbreken van de vicieuze cirkel van angst
De cirkel moet doorbroken worden en dat is nog best even een klusje. Als ik mensen met deze klachten krijg dan begin ik eerst met het in kaart brengen van de angstklachten en hetgeen er speelt in hun leven van dat moment. Als een detective spit ik het heden en verleden door om alle spanningsgebieden op een rijtje te krijgen. Daarna volgt psycho educatie. Weten hoe je hersenen werken, hoe je zenuwstelsel werkt en hoe je daar invloed op kan uitoefenen op een zodanige manier dat je jezelf niet verder in de stress helpt. Wat wel en niet helpend is. Stapje voor stapje breken we uit de cirkel en gaan we in een positieve spiraal omhoog. 

Wil je ook hulp bij angstgedachten? Neem gerust contact met mij op en samen kijken we wat jij nodig hebt om hier uit te komen.

0
0
0
s2sdefault