Het merendeel van menselijk lijden heeft te maken met liefde en verlies. Psychisch lijden wordt hier door veroorzaakt. We lijden aan onze gedachten over wat we hebben meegemaakt en over hoe we naar onszelf en die ander kijken.

Negatief denken doorbreken

Eerlijk zijn tegenover jezelf over wat je voelt en denkt, helpt om je bewust te worden wat er werkelijk speelt van binnen. Als je niet meer in contact staat met je gevoel dan kan je het niet meer onder woorden brengen. Woorden komen vaak voor in onze gedachten. We denken in woorden en beelden, we kletsen de hele dag in onszelf en soms lijken het verschillende stemmetjes die tegen ons praten. De woorden en beelden die in ons opkomen zijn vaak niet eens bewust gedacht, tenzij we ons verliezen in piekeren en zelfs dat heeft iets dwangmatigs. Iets wat je niet bewust doet en vaak eigenlijk niet wilt omdat het je wakker houdt in de nacht of je angstig maakt door alle negatieve gedachten die je overstromen. 

Pijnlijke herinneringen en gedachten
We lijden meestal aan onze gedachten ergens over. Als we onze partner of moeder de schuld geven van onze ellende, verliezen we de macht om er iets aan te veranderen. We leggen de verantwoordelijkheid bij een ander weg, voor onze misère en vervallen in een staat van aangeleerde hulpeloosheid. We zien geen weg meer om te ontsnappen aan het leed wat ons is aangedaan en volstaan enkel nog met de acceptatie van hetgeen is gebeurd zonder een uitweg te vinden om onszelf te helpen. De vecht/vlucht respons is uitgedoofd en vervallen naar een staat van lethargie. We verdrinken in onze eigen pijnlijke herinneringen en gedachten. 

Bewust worden van negatief denken
Pas als we ons bewust worden van wat we voelen, wat we denken en wat we doen, ontstaat inzicht in de patronen die onze psyche volgt. Ik noem het vaak een denkspoor omdat het soms vol automatisch gebeurt zonder dat je er zelf echt controle over hebt. Voor je het weet, heb je het alweer gedacht. Je kan het niet tegenhouden, het popt zomaar op in je bewustzijn en volgt vaak eenzelfde spoor, eenzelfde patroon in het oerwoud van je gedachten. Datzelfde bewustzijn waarvan we vaak denken dat we er heel bewust mee omgaan maar stiekem is dat helemaal niet zo. Mensen met angst of depressie kunnen dat bevestigen. Ze weten heus wel dat ze niet bang hoeven zijn maar toen zijn ze het wel. De angst of negatieve gedachten tollen door hun hoofd als een tornado die al het gezonde denken tijdelijk heeft weggeveegd. 

Denkpatronen en denksporen veranderen
Als je je bewust bent van de denksporen die er in je hersenen zijn ontstaan, kan je ze pas doorbreken. Het automatisme moet er vanaf. De oude pijnlijke sporen die leiden tot nog meer lijden, moeten dichtgegooid worden en nieuwe gezonde sporen gemaakt. Zie het als een spoorwegennet. Je wil dat oude nare spoor niet meer gebruiken maar dan moet er wel iets voor in de plaats komen anders blijft het treintje maar door denderen over dat oude spoor. Als je denken je lijden veroorzaakt dan kan je het ook trainen om anders te functioneren. Dat vergt wel wat moeite en inzicht. Ben je daartoe bereid? Neem dan gerust contact op voor hulp en begeleiding hiermee.

 

0
0
0
s2sdefault