Bijzonder leuk om te volgen deze nieuwe Netflix serie; "the Mind Explained". Voor mij een traktatie maar ook erg nuttig voor cliënten als je kieskeurig je aflevering kiest.

The Mind Explained

Wat een leuke nieuwe Netflix serie die ik zojuist ontdekte toen ik Netflix weer eens aan zette. Ik ben niet zo'n tv kijker en het Netflix abonnement wordt hier thuis vooral door man en kinderen gebruikt. Totdat je zelf eens een avondje alleen bent omdat iedereen elders is en ik 'lord and master' over de afstandsbediening ben. Ik klik doorgaans gelijk door naar Netflix of Youtube om daar dingen te kijken zonder hinderlijke reclameblokken of onnozele kletspraat. Ik ben niet zo van de 'gezelligheids' programma's zoals shows en quizzen. 

Geheugen, dromen en angsten
De serie the Mind Explained trekt mijn aandacht en moet even concurreren met een film over de apostel Paulus en zijn leven want ik vind films met geschiedkundige en wat spirituele inslag ook altijd wel boeiend. Nou ben ik niet zo van de series want doorgaans vind ik ze langdradig en te voorspelbaar maar ik probeer deze eens uit. En jeetje wat een sterk begin. De werking van het geheugen en hoe dat werkt. Nou weet ik daar al wel wat van uit lessen van lang geleden bij mijn opleiding tot counselor maar hier nog even lekker duidelijk uitgelegd met een onderhoudend filmpje. Niets langdradigs aan. Kort, boem, bondig en krachtig. Leuke animaties, fijne duidelijke jip en janneke taal door mensen die dit goed kunnen uitleggen. Ik moest echt even nadenken over de mededeling dat bij een MRI dezelfde gebieden oplichten als dat je aan herinnering denkt of denkt aan de toekomst.. dat daar een verband zit in hersenactiviteit. Interessante invalshoek als je het ook vanuit spiritueel en quantum fysica invalshoek bekijkt. The mind is a timemachine, zegt de psycholoog. Wow... okee mijn aandacht heb je dan meteen.

Dromen, droomuitleg en REM slaap
De dromenaflevering is leuk omdat de hele historie over dromen, droomuitleg en psychologie wordt uitgelegd in een tijdlijn waarbij Freud en Jung aan bod komen maar ook REM slaap onderzoek en hedendaagse ontdekkingen over slaapfasen en droomduiding. Als EMDR therapeut miste ik nog het stukje over de link tussen dromen en EMDR oogbewegingen die een REM slaap zouden nabootsen als verwerking van traumatische herinneringen. Daar mogen ze van mij nog wel even dieper op in gaan maar wie weet komt dit nog. 

Angst, paniek en hyperventilatie
De angstafleving is bijzonder interessant omdat ik dit zo vaak tegenkom in de praktijk. 90% van wat ze vertellen weet ik al wel en geef ik vaak als psycho educatie aan cliënten. Fijn om het verhaal eens van een ander weer te horen met leuke animaties erbij en onderbouwt met wetenschappelijke argumenten. Het is voor mij een 'fill in the blanks' aflevering. Geweldig om het verhaal van de psycholoog te horen over zijn haaienfobie en hoe hij die overwon. Little Albert komt ook weer voorbij.. sneu hoe ze dat jongetje behandelde. Echt niet ethisch verantwoord. Gelukkig mag dat nu niet meer. Ik geloof dat het met Albert nooit meer helemaal goed gekomen is. Ik ben blij met de uitkomst van deze aflevering dat CGT in combinatie met evt. medicatie de beste resultaten geeft. Zelf ervaar ik dat CGT in combinatie met ACT en EMDR nog beter werkt. Medicatie alleen in uiterste noodzaak. 

Enfin .. ik kom mijn zaterdagavond hier wel mee door.. volgende aflevering: Mindfulness.. tof.. mijn aandacht heb je.

0
0
0
s2sdefault