Aandacht.. het draait tegenwoordig allemaal om aandacht. Met aandacht is geld te verdienen. Jouw aandacht is vele euro's waard. Adverteerders weten dat, handige zakenmensen weten dat. Dus alles wordt uit de kast getrokken om jouw aandacht te vangen en vast te houden. 

Mindful bezig zijn

De vraag is echter wie of wat krijgt jouw aandacht? Ben je in het hier-en-nu met je aandacht. Stel je zit net als dit koppel op de kade aan een heerlijke zee. Het is prachtig weer, golfjes kabbelen onder je voeten en de zon schijnt warm op je snoet. Waar ben je nu met je aandacht? Geniet je van je mooie (vakantie?) bestemming? Ben je daar echt ook psychisch samen met je partner? Maken jullie mooie herinneringen? Of zitten jullie ieder op je eigen smartphone onnodige whatsapp berichtjes te lezen of een zoveelste clickbait 'nieuwsfeitje' over de nieuwste revolutionaire afslankshake die je ab-so-luut moet gebruiken omdat je er in 10 dagen wel 6 kg mee af kan vallen. Je aandacht in het hier-en-nu hebben is mindful bezig zijn, je aandacht elders hebben is niet meer bewust aanwezig zijn.

Vraag jezelf eens meerdere malen per dag af: 'waar zit ik nu met mijn aandacht en wil ik dit eigenlijk wel?'

Tijd is kostbaar
Er zijn een aantal dingen waar je maar beperkt gebruik van kan maken. Je weet vast wel dat geld er een van is. Je geld kan je maar een keer uitgeven. Hetzelfde geldt voor de tijd die je hebt. De minuten van je leven lijken oneindig totdat je een keer met verlies te maken krijgt. Verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, zelf een levensbedreigende ziekte krijgen. In een keer wordt tijd kostbaar, je hebt er misschien niet meer zoveel van. Het is eindig. 

Energie en aandacht zijn waardevol
Hetzelfde geldt voor aandacht en de energie die je hebt. Als je in de ochtend uitgerust wakker wordt (laten we daar vanuit gaan) dan heb je energie voor de dag. Aan het eind van zo'n dag is energie vaak ver op. We zijn wat dat betreft net batterijtjes. We moeten net als onze smartphone terug aan de lader. Ook je aandacht is een kostbaar iets. Je kan het maar een beperkte tijd volhouden om je aandacht bijvoorbeeld bij een gesprek te houden. Op een goed moment ben je moe en is je concentratie minder.

Aan wie zou je meer aandacht willen besteden?
Bedenk jezelf eens aan wie je meer aandacht zou willen besteden? Of bedenk eens dat je op het eind van je leven zit. Zou je dan denken: 'had ik nog maar meer tijd, energie en aandacht aan mijn smartphone gegeven?

0
0
0
s2sdefault