Als je relatie in een scheiding eindigt dan krijg je net als bij een overlijden, te maken met rouw en verliesverwerking. Het rouwproces van het verlies wat je doormaakt kan je lamgeslagen maken, je kan verdriet ervaren of misschien voel je wel even helemaal niets meer..

Rouwen om je partner

Je kan om je partner rouwen, om het verlies van je relatie rouwen, terwijl je partner nog springlevend rond loopt. Wat veel mensen niet realiseren is dat ze bij een scheiding net zo goed door een rouwverwerkingsproces heen gaan als dat iemand die ze dierbaar is, is overleden. Immers heb je bij een scheiding, net als bij een overlijden, te maken met een fors verlies. Vooral degene die verlaten wordt, die zelf dit misschien wel helemaal niet wilt, heeft het er erg zwaar mee. De partner die de keuze zelf maakt, gaat evenwel ook door een rouw en verliesverwerking heen maar dit proces heeft zich vaak al jaren voor de daadwerkelijke scheiding afgespeeld. 

Einde van de relatie in zicht?!
Als een partner zijn of haar besluit genomen heeft om de relatie te beeïndigen dan zijn daar vaak al verlieservaringen aan vooraf gegaan. Verlies van betekenisgeving van de eigen relatie, verlies van verbinding, gevoelens van eenzaamheid of niet gehoord of begrepen voelen. Niet zelden krijg ik koppels in mijn praktijk waarvan relatietherapie een laatste strohalm is van een reeds lang uitgebluste of uitgebloeide relatie. Om dit probleem daadwerkelijk bespreekbaar te krijgen en duidelijk zichtbaar op tafel te leggen, is spannend en moeilijk. Immers als het is uitgesproken, is er geen weg meer terug. Het is er op of er onder en in die zin kan relatietherapie als erg bedreigend ervaren worden vooral door die partner(s) die er niet goed over durven of kunnen praten. 

Rouwen om je relatie
Het verlies wat ervaren wordt, wordt vaak weggestopt onder de waan van de dag. Onder de koetjes en kalfjes. Weinig diepgaande gesprekken verhullen een leegte, een gemis. Soms ontstaat er veel strijd en boosheid, soms vervalt men in stilzwijgen en geeft men het op. Soms is het een buitenechtelijke affaire die het gemis pijnlijk duidelijk aan de oppervlakte laat komen. Een rouwproces gaat door diverse fasen heen en neemt gewoonlijk een aantal maanden tot jaren in beslag afhankelijk van de intensiteit van de relatie en de veerkracht van iemand als persoon. 

Elk rouwproces is uniek
Rouwprocessen volgen weliswaar een vast patroon maar het blijft een individueel proces waar mensen verschillend op reageren en mee omgaan. Waar de een vol in de ontkenning schiet (het is nog niet afgelopen, dat kan niet, je had gezegd dat je altijd bij me zou blijven!) daar ligt de ander lamgeslagen of intens verdrietig op bed. Alle zingeving lijkt te verdwijnen als toekomstplannen in duigen vallen en er geen zicht nog is op een nieuw perspectief. Hoe diep gaat je persoonlijk rouw? Hoeveel verdriet heb je al eerder meegemaakt? Hoe verwerk je het?

Allemaal vragen waar mensen mee zitten als een relatie ten einde komt. Vragen over verwerking, over of het wel normaal is dat je even niets voelt of juist heel erg veel moet huilen.. vragen over hoe lang het duurt en wat je het beste kan doen. Er komt zoveel bij kijken. Wil je graag hulp of begeleiding omdat je er in vastloopt? Neem dan gerust contact met mij op.

0
0
0
s2sdefault