Schrijven kan je helpen om dingen te verwerken en te verhelderen. Lees de schrijftips die je kan toepassen.

 

Schrijven als therapeutisch hulpmiddel


Vaak raad ik cliënten aan om dingen eens op te schrijven. En dan bedoel ik letterlijk schrijven. Niet typen. Waarom? Omdat schrijven vertragend werkt en andere  hersengebieden aanspreekt dan typen. Typen op een computer geeft vaak toch meer afleiding. Probeer het maar eens. Hieronder volgen een aantal schrijftips.

1. Als je iets moeilijk vindt of een nare situatie het hoofd moet bieden, geeft dit vaak een enorme onrust in je hoofd. Het kan dan helpen om dingen op te schrijven. Uit je hoofd en op zetten, helpt vaak rust te vinden.

2. Met het opschrijven van dingen, kan je vaak overzicht creëren voor jezelf. Het helpt je om zaken te ordenen en te analyseren.

3. Schrijf vier dagen lang voor een kwartier op wat je bezig houdt en welke emoties hierbij komen kijken. Je zult merken dat dit je psyche traint om dingen onder woorden te brengen.

4. Schrijf enkel dingen op voor jezelf. Je hoeft het niet voor een ander op te schrijven of te versturen. Het gaat er om dat jij jezelf de tijd en ruimte geeft om je gedachten en gevoelens op papier te zetten.

5. Maak je niet druk om spelfouten of grammatica. Het gaat hier niet om een beoordeling of perfect stuk. Het geeft alleen maar stress als je je laat leiden door of het er goed staat.

6. Je kan je moeilijke situatie ook als een verhaal opschrijven, alsof je het bekijkt vanuit het perspectief van een ander.

7. Je zult merken dat als je schrijft dat je jezelf vertraagt. Dat je hartslag en ademhaling rustiger worden. Het werkt vaak ontspannend en het helpt je geheugen om dingen beter op te slaan.

8. Schrijven helpt je focussen op een ding tegelijk. Het is een vorm van mindfulness. 

9. Al schrijvende kom je vaak tot nieuwe inzichten. Het is net zoiets als dagdromen maar dan met woorden. 

10. Lees je geschreven stukken regelmatig over. Vaak haal je er weer nieuwe inspiratie uit. Je kan ook op deze manier je voortgang en ontwikkeling zien.

 

 

0
0
0
s2sdefault