Op tijd rust pakken en even tijd voor jezelf nemen. Het lijkt zo vanzelfsprekend en toch gebeurt het tegenwoordig steeds minder. Zeker nu de kerst en het oud en nieuw weer achter ons ligt en de kerstvakantie voorbij is. Het normale leven is weer begonnen en als we niet uitkijken, rennen we de hele dag weer door

 

Stress en overspannenheid

Het is tegenwoordig normaal om het druk te hebben. Druk hebben is het nieuwe normaal. Het lijkt wel of we voortdurend in de derde versnelling leven. Huisje, boompje, beestje is niet meer een rustpunt geworden maar een droom die ijverig wordt nagejaagd. En als de droom is bereikt komen mensen niet zelden tot de conclusie dat het hard werken is om deze succesfactoren in stand te houden. Er moet gepresteerd worden, vaste contracten zijn steeds schaarser geworden en hypotheken worden steeds hoger afgesloten om dat droomhuis te kunnen kopen. We worden een 'slaaf' van onze eigen levensstijl en onze verlangens. 

Gezin en relatie lijdt onder stress
Daar moet hard voor gewerkt worden. Er moet vaak door beide partners buitenshuis bijgewerkt worden om alle vaste lasten en de vakantie te kunnen betalen. De cadeautjes voor Sinterklaas en het kerstdiner slaan een gat in de huishoudbegroting. We rennen ons benen uit het lijf naar werk en kinderopvang en bieden mantelzorg aan onze ouders die steeds langer thuis blijven wonen want een bejaardenhuis is niet meer vanzelfsprekend beschikbaar. Dan nog de druk van social media waar vaak enkel succes wordt uitgestraald en niet de moeite die alles kost. De kosten die het met zich mee brengt. De energie die je er in stopt en waarna je uitgeput op de bank in elkaar zakt, waarbij je niet veel meer toe in staat bent dan een serie kijken op Netflix. De relatie en vooral het jonge gezin staat vaak onder druk van zoveel activiteit en (sociale) verplichtingen.

Tijd om op te laden
Ik vergelijk mensen wel eens met smartphones. Die oude mobiele telefoon die steeds meer vervangen wordt door smartphones met heel apps en mogelijkheden. Hoe meer functies er op zitten, hoe meer zo'n smartphone moet kunnen en hoe meer deze gebruikt wordt. En op een goed moment is de accu leeg. Trekt de accu ook steeds sneller leeg. Al die functies trekken behoorlijk wat energie vooral als je er veel op een dag doet zoals Whatsappen, bellen, internetten, filmpjes kijken, muziek luisteren, agenda bijhouden etc.etc. We zijn door deze technologische ontwikkelingen gaan leven als een gemiddelde smartphone. We trekken onszelf in rap tempo leeg met al die functies die we op een dag vervullen. We blijven echter vaak te kort aan de lader hangen. We slapen kort en nemen dag weinig tijd voor een pauze of een wandeling of iets ontspannends. Op den duur trekt de accu steeds sneller leeg en op een goed moment gaat de accu kapot als je niet uitkijkt (burn-out!)

Assertiviteit; kiezen voor jezelf
Om een leuk leven te leiden is het belangrijk dat je op zijn tijd voor jezelf durft te kiezen. Dat je je rust pakt en even niet 'bezig' bent met van alles en nog wat. Als ik mensen in de praktijk krijg die me vertellen dat ze geen tijd meer hebben voor hun hobbies of sporten, dan gaan bij mij de alarmbellen af. Dat is een signaal dat je het toch echt te druk hebt, als je daar geen tijd of energie meer voor hebt. Een wijze meester in zei ooit eens:

"je moet een kwartier per dag mediteren, behalve als je het druk hebt, dan moet je het een uur per dag doen." 

Rust pakken
Precies dat is wat er fout gaat in onze maatschappij. In plaats van de drukte te verminderen en meer rust te pakken, gaan we datgene wat ons helpt te ontspannen of op te laden, uit ons levensritme halen waardoor we meer tijd over houden om.... ja dat dus.. nog harder te werken en te rennen en te vliegen. Geen gezond patroon dus. Een recept voor overspannenheid. Vraag hulp als je hier niet meer uit komt! Samen kijken we naar jouw leefstijl en zorgen we voor een beter levensritme. Eentje waarbij er meer ruimte en inzicht komt in wat jij nodig hebt om mentaal fit en uitgerust in het leven te staan.

0
0
0
s2sdefault