Als de ander je in de steek dreigt te laten of je afwijst dan voel je een soort ‘oerpaniek’. Een kind heeft een ouder nodig en als volwassene hebben we vaak dierbaren nodig die er voor ons zijn en ons helpen als het leven zwaar of moeilijk wordt. Als we de verbinding missen met onze partner of geliefden dan voelen we woede, pijn, verdriet en angst. 

Angst voor afwijzing in de relatie

 
Deze angst en stress reactie dateert uit het prille begin van ons leven wanneer onze hechtingsbehoefte plaatsvindt en we ons hechten aan onze ouder/verzorger. We zijn dan totaal afhankelijk voor onze overleving van onze moeder (of vader) en als zij ons dreigt te verlaten of we ervaren een gebrek aan (positieve) verbinding dan raken we gestrest. Liefde is een van de meest dwingende overlevingsbehoeften, net als voedsel, drinken, onderdak en speelt in op onze basisbehoeften aan veiligheid, geborgenheid en seks.

Stress reactie bij dreigende verlating
Later in onze volwassenheid en in onze relaties kan je dezelfde stressreacties gaan ervaren als onze partner ons dreigt te verlaten of als we ruzie krijgen of ons niet gehoord of gezien voelen door onze partner. Deze stressreactie kan heftige gevoelens, gedachten of gedrag oproepen als reactie op het verlies van verbinding. Eigenlijk is de reactie die we dan laten zien een 'hechtingsprotest', we protesteren met boos gedrag, felle reacties, negeren of afwijzing omdat we een verlies van verbinding ervaren. Dit hebben we vooral bij mensen die ons dierbaar zijn zoals ouders, partners, kinderen. De overbuurman of de kassamedewerkster bij de supermarkt kan doorgaans zo'n stressreactie niet bij ons oproepen als die ons dreigt te verlaten of ons afwijst.

Verlies van verbinding
Ik voeg hierbij een filmpje toe (Still face experiment) waarbij deze reactie bij een baby'tje al zichtbaar is als moeder hem een paar minuten 'psychisch verlaat'. Hier zie je hoe sterk deze stressreactie in ons geprogrammeerd zit van jongsaf aan en dat een gevoel van veilige hechting heel bepalend is voor ons gevoel van veiligheid als het gaat over hechten en verbinden in relaties. 

Relatietherapie helpt
Als je merkt dat zelf vaak last hebt van onrust of angst/stress reacties in je relatie dan neem gerust contact op om te kijken of relatietherapie je hiermee kan helpen. 

 
 
0
0
0
s2sdefault