Wist je dat er steeds meer informatie bekend wordt over de invloed van je darmen op je hersenen en daarmee ook op je psychische gezondheid?

Darmen en psychische gezondheid

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek wat aantoont dat hersenen en darmen nauw met elkaar in verbinding staan en dat dit invloed heeft op je gevoelens en gevoel van welbevinden. Het is ook wel een beetje logisch want als mensen stress ervaren dan merk je dit vaak aan hun spijsvertering. Ze krijgen of obstipatie (niet meer naar de wc kunnen door spanningen) of ze kunnen diarree krijgen als ze stress ervaren (het gaat me dun door de broek van angst). In je darmen worden voedingsstoffen uit je voedsel gehaald. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Als je stress hebt en je spijsvertering gaat problemen opleveren vanwege de stress dan kan je je vast wel voorstellen dat je hiermee een vicieuze cirkel in gang kan zetten omdat je dan ook een slechtere opname van voedingsstoffen kan verwachten. Als je veelvuldig diarree hebt, dan kan dit maken dat je vitaminen of mineralen tekort gaat komen of dat je uitdroogt. Bij obstipatie ga je je heel erg opgeblazen voelen en krijg je pijn wat op zich weer meer stress in de hand werkt. 

Darm bacteriën en probiotica
Maar er is meer aan de hand. De darmen en hersenen blijken ook "te communiceren" met elkaar via ons zenuwstelsel. Serotonine, een stofje wat ons een goed gevoel geeft bevindt zich voor 90% in de darmen en hersenen. Maar ook darm bacteriën die helpen bij de spijsvertering scheiden stofjes uit die helpen om ons lichaam in balans te houden en ze houden het darmslijmvlies gezond. Er zitten ook een heleboel goede bacteriën in de darmen die de darmen en het immuunsysteem helpen gezond houden. Als die bacteriën door een antibiotica kuur allemaal vernietigd worden dan kan het wel maanden duren voordat je darmflora weer een beetje terug in balans is (als dat al lukt) en je weer een beetje lekker in je vel komt te zitten. Het kan dan helpend zijn om probiotica te gebruiken om de goede bacteriën een beetje te helpen. 

Depressie en darmproblemen
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar met name depressieve gevoelens en darmbacteriën. Een aantal onderzoeken heeft uitgewezen dat depressieve gevoelens mede veroorzaakt kunnen worden door een disbalans in de darmen. Met name darmbacteriën blijken daar een positieve rol in te spelen. Men is erg geïnteresseeerd in de relatie tussen bijvoorbeeld Prikkelbaar Darm Syndroom en psychische klachten maar ook in autisme, Parkinson en angststoornissen waarbij de conditie van de darmen een rol blijken te spelen. 

Zo zie je maar weer dat het holistisch denken in de reguliere medische wetenschap mooie onderzoeken en uitkomsten op kan leveren. Het is bijna ondenkbaar aan het worden dat lichaam en geest gescheiden van elkaar functioneren terwijl men dit een paar decennia geleden nog erg normaal vond om zo te denken.

0
0
0
s2sdefault