Soms is er iets heel naars en ergs gebeurd en is heel je leven hiermee overhoop gehaald. Je hebt iets traumatisch meegemaakt en een ander heeft je heel erg veel pijn gedaan of je leven hiermee verwoest. Dan kan je heel sterke wraakgevoelens ervaren. Hoe kom je er vanaf?

EMDR bij wraak, boosheid en woede

Dat EMDR effectief is bij angst dat is al langer bekend maar dat je EMDR ook kan inzetten bij boosheid, woede, haat of wraakgedachten daar wordt wat minder vaak over gesproken. EMDR werkt met stimulatie van de beide hersenhelften terwijl de nare ervaring wordt opgeroepen in het werkgeheugen. Deze stimulatie kan via beweging met de vingers waarbij de ogen heen en weer bewogen worden maar het kan ook met een koptelefoon waar afwisselend links en rechts klikjes of piepjes te horen zijn. Soms wordt er gewerkt met de trilpads die je in je handen kan houden. Het afwisselend stimuleren (prikkelen) van de linker hersenhelft en de rechter hersenhelft terwijl je je focust op het nare beeld van de traumatische situatie, maakt dat er allerlei associaties, gevoelens, gedachten en ervaringen los komen vanuit het onderbewuste waardoor het trauma opnieuw wordt weggeschreven in het geheugen. Het wordt deze keer echter op een normale manier weggeschreven en niet als een keiharde pijnlijke gebeurtenis die je voortdurend spanning en stress bezorgt. 

Ik zeg vaak tegen cliënten dat het net zoiets is als klaarwakker dromen. In je dromen heb je namelijk de zogenaamde REM slaapfase. Dat is de slaapfase waarop je ogen vaak druk bewegen en waarbij je ook spiertrekkingen kan krijgen, heel emotioneel kan worden, kan gaan praten, lachen, huilen, gillen of bang kan zijn in je slaap. Je hersenen zijn dan volop bezig om gebeurtenissen die je geraakt hebben opnieuw te ordenen en goed weg te schrijven in het geheugen als ervaring zodat je later daar nog herinnering aan hebt en kan leren uit de moeilijke situatie. Dat je weet wat er kan gebeuren, wat de risico's zijn of wat je kan doen. Maar wat nou als die verwerking niet goed gaat? Dan blijft die herinnering als een nare film voortdurend vast zitten in je hoofd. Dan blijven de beelden zich maar opdringen in je bewustzijn, ook als je wakker bent. EMDR kan je dan helpen door terwijl je wakker en alert bent, de herinnering opnieuw te bekijken, te ervaren maar dan in de veiligheid van de praktijkruimte van je behandelaar. Je bent niet meer echt in gevaar maar je kan de nare herinnering wel een plaatsje gaan geven. Door de herinnering telkens weer op te pakken en af te pellen als een ui, verlagen we de spanning en stress die aan deze herinnering vast zit.

De NPO maakt een een reportage van EMDR bij wraakgevoelens. Hier zie je een behandeling die gedaan wordt door een psycholoog die EMDR toepast bij woede en wraakgevoelens. Uitzending 2DOC van 12 maart 2018.

 

0
0
0
s2sdefault