Een auto heeft verschillende controlelampjes op het dashboard, die alleen maar gaan branden als een belangrijke functie van de auto niet meer functioneert zoals het moet. Wanneer tijdens een rit zo’n lampje gaat branden, vinden wij dat niet prettig. Dit signaal is voor ons een aanmaning om tot actie over te gaan of om direct onze auto tot stilstand te brengen (denk aan het oliepeil lampje). 

Stoppen of doorgaan?


Het is dom om boos te worden op het lampje; tenslotte geeft het ons enkel informatie over een proces wat elders niet goed gaat en dat wij anders niet kunnen waarnemen omdat we het niet gelijk kunnen zien of merken. Dus brengt het branden van het lampje ons tot het initiatief om er een monteur bij te halen met het doel, dat het lampje niet meer gaat branden, de auto wordt (desnoods tijdelijk door de ANWB) gerepareerd waarna we verder kunnen rijden.

Wij zouden erg boos zijn, als de monteur dit doel bereikte door alleen maar het lampje uit het dashboard te halen. Weliswaar brandt het dan niet meer, dat willen we graag maar de manier die tot dit resultaat leidt, is weinig effectief. Wij denken dat het zinniger is om het het onderliggende mankement te verhelpen i.p.v. enkel het lampje weg te halen. Het lampje brandt slechts enkel om ons ergens op wijzen, het is een aanleiding dat wij de auto op een dieper niveau beter kunnen laten nakijken op disfunctioneren.

Wat in dit voorbeeld het controlelampje was, is in lichamelijk en/of psychisch opzicht het symptoom wat wij ervaren. Wat er zich ook in ons lichaam of psyche als symptoom manifesteert, is de zichtbare uitdrukking van een onzichtbaar proces en wil door zijn signaalfunctie erop wijzen, dat iets niet in orde is en het wilt ons ertoe brengen om actie te ondernemen. 

Boos worden op het symptoom?
Ook hier is het dom boos te worden op het symptoom en het is wat absurd het symptoom enkel te willen uitschakelen, door het te verhinderen zich te manifesteren door bijvoorbeeld alleen maar een paracetamol of een kalmeringsmiddel te nemen. Het symptoom wilt ons iets vertellen en het is aan ons om te onderzoeken wat er op dieperliggend niveau aan de hand is. Om dat te bereiken is het beter om niet alleen naar het symptoom te kijken maar juist ook verder te kijken, als men wil begrijpen waar het symptoom nou eigenlijk op wijst. Het zou heel wat depressies, overspannenheid of relatieproblemen kunnen voorkomen.

Deze metafoor is geïnspireerd op een verhaal uit het boek De zin van ziek zijn.

0
0
0
s2sdefault