Een mail in mijn mailbox van het CZ, van Karel Stolper de manager van de zakelijke markt. Hij vertelt over de boodschap die verpakt zat op Prinsjesdag als het ging over gezondheidszorg en goed werknemersschap. Ik heb er zo mijn eigen idee over...

Goed werknemersschap en de gezondheid van medewerkers


Quote van Karel: "Tijdens Prinsjesdag sneeuwde de boodschap van het demissionaire kabinet aan werkgevers enigszins onder: investeer in gezondheid. Zo beperken we de zorgkosten en blijven werknemers inzetbaar tot aan hun pensioen. Het kabinet schetst vervolgens wel kaders, maar laat de invulling aan werkgevers en werknemers over. Investeren in inzetbaarheid is hoe dan ook een goed idee."

Ik ben het met hem eens. Investeren in inzetbaarheid.. het galmt na in mijn hoofd. Vervolgens zie ik diverse gezichten voor me van de cliënten die ik afgelopen weken in mijn praktijk heb gehad. Cliënten die werknemer zijn, medewerker zijn en die stuk voor stuk zijn vastgelopen in hun baan. Overspannenheid en burn-outs komen steeds meer voor in mijn praktijk en beginnen zo'n 50% van het cliëntenbestand te worden. Goed voor mijn omzet natuurlijk maar zorgelijk als trend. Steeds meer mensen die mede door het gebrek aan vaste banen, steeds harder "moeten" werken en meer uren "moeten" maken. Die door een gevoel van controleverlies steeds protectionistischer worden uit angst om fouten te maken of niet meer te voldoen en die de druk van hun baan op den duur niet meer aan konden.

Van hard werken is er nog niemand dood gegaan?
Van hard werken gaan er mensen wel dood en in het verleden gebeurde dit trouwens ook. De 24/7 maatschappij begint daarbij steeds meer zijn tol te eisen. Hard werken en carrière maken daar is niets mis mee, eveneens is er niets mis met een goede prestatie willen wegzetten of een flexibele bereikbaarheid, maar het gaat steeds meer ten koste(n) van de psychische gezondheid. Een goede zorg voor medewerkers is daarom nog belangrijker geworden nu de eisen steeds hoger worden en de psyche, in onze kennis en dienstenmaatschappij, steeds zwaarder wordt belast. Het voortdurend bereikbaar zijn, de ellenlange files en daarmee verhoogde reistijd en de flex contracten maken dat mensen sneller dan voorheen stress ervaren en op den duur het niet meer aankunnen. Er zit een maximum op wat we dagelijks kunnen verwerken en daarna pleeg je roofbouw op jezelf. Dat hou je dan ook nog wel een tijdje vol maar er komt een moment dat je (ernstig) ziek wordt of erger.. dood gaat aan de gevolgen van zo hard werken. Dat wil je niet.. en moet je ook niet willen als werkgever.

Pensioenleeftijd steeds verder omhoog
Investeren in inzetbaarheid, zeker nu de pensioenleeftijd meer en meer omhoog gaat, is daarom erg belangrijk. En dat investeren in inzetbaarheid is niet alleen een taak van de werkgever maar ook van de zorgverzekeraars. Wat doen we aan bijvoorbeeld aan preventieve zorg? Mensen leren om goed met stress om te gaan? Mensen leren om assertief te zijn? Of om ze te leren hoe je je tijd beter kan indelen en verdelen? Hoe zit het met voorkomen van ziekteverzuim? Hoe zit het met vrouwen in de overgang en werk?

Werkstress en relatieproblemen
En waarom zit relatietherapie nog steeds niet in de zorgverzekering terwijl relatieproblemen vaak enorm ziekmakend zijn, heel veel stress veroorzaken en maken dat werknemers angstig, depressief en overspannen raken. Want laten we eerlijk zijn werkstress is nog wel te hanteren als je verder in je leven alles goed op orde hebt en een ondersteunende relatie hebt met je partner. Echter als er op dat gebied in je leven ook problemen en stress ontstaan dan ga je geheid onderuit. Daarbij gaan relatieproblemen ook vaak over communicatieproblemen en die werken door in de relaties die je hebt op je werk met je collega's en leidinggevenden.

Kortom er is veel te winnen bij "Investeren op Inzetbaarheid". Er zijn kennelijk kaders nu nog de invulling daarvan, de daden. Laten we investeren in mensen.. in onszelf, in de ander en in een gezonde maatschappij. Dan komt het vanzelf goed met die inzetbaarheid, volgens mij. Het begint en eindigt uiteindelijk allemaal bij een psychisch goede gezondheid en goed werkende hersenen! Counseling en coaching is helpend om stress en disfunctioneren te voorkomen. Mail voor meer informatie of bij vragen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bel 06-81354307

0
0
0
s2sdefault