Het is hoog tijd dat jongeren gaan doen wat ze leuk vinden zegt hersenwetenschapper Jeroen van Baar. Volgens hem zijn veel van zijn generatiegenoten kwetsbaar omdat alles mogelijk is en ze daardoor keuzestress hebben. Ik zie als therapeut steeds meer overspannen jongeren in mijn praktijk.

Zorg dat je gelukkig wordt

Een gevleugelde uitspraak van veel ouders, die graag willen dat hun kind gelukkig wordt. Een uitspraak die ook een druk op je kan leggen vooral met de huidige social media trend waarbij je vooral succes moet uitstralen. Veel "moetens" dus voor deze generatie. Ze worden grootgebracht met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt als je er maar hard voor werkt en dat kan maken dat een onvoldoende of minder presteren, gelijk voelt als falen. Dat je het niet goed gedaan hebt en als mens een mislukking bent als je het je niet lukt om datzelfde succes te behalen als wat anderen je voorspiegelen via Instagram of Facebook.

Simon Sinek over Millennials
Simon Sinek maakte er al een interessant verhaal van in zijn "What's wrong with the millennials". Hij geeft aan dat deze generatie in rijkdom en overvloed is opgegroeid met het idee dat ze geweldig zijn. Ze zijn gewend dat ze voortdurend gecomplimenteerd worden, dat ze bijzonder en uniek zijn en dat ze voor alleen maar aanwezig zijn soms al een certificaat kregen zelfs al kwam je ergens als laatste binnen. De echte wereld is harder en die echte wereld start al op de hoge scholen en universiteiten waar ze zonder gratis studiebeurs en met een lening hun beroepsstudie beginnen. 

Faalangst, overspannenheid en depressie
Afgelopen week was er een documentaire over de Prestatiegeneratie te zien bij KRO's Kruispunt en het verwoord wat ik in mijn praktijk ook zie. Jongeren en jong volwassenen die lijden aan faalangst, overspannenheid of depressies omdat de druk om te presteren erg hoog ligt. Het is een combinatie van factoren wat maakt dat deze generatie extra kwetsbaar is voor psychische problemen die te maken heeft met stress. Ze moeten al jong belangrijke keuzes maken als het gaat over hun toekomst zoals profielkeuzes en beroepskeuzes waarbij voor hun gevoel al veel deuren voor hen sluiten als zij niet de juiste keuze maken. Ook hangt er een flink financieel plaatje aan als je de verkeerde keuze maakt. Tel daarbij op dat je succes moet uitstralen op social media en dat je nog niet vaak als jong kind te maken hebt gehad met falen of frustraties, en het plaatje is compleet. Beschermd opgevoed worden heeft zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Om te groeien heb je frustratie nodig. Die energie is nodig als drijvende kracht om jezelf en de moeilijkheden te kunnen overwinnen. Soms moet je nou eenmaal moeilijke dingen doen om wijzer, sterker en beter te worden en krijg je het niet cadeau bij enkel aanwezig zijn.

Geen schuld, geen verwijt maar wel hulp durven vragen
Het is geen kwestie van schuld of verwijt dat ze al afbreken terwijl ze nog in de knop zitten. Het is eerder een signaal aan ons als maatschappij dat deze generatie het zo moeilijk heeft. Het is niet erg dat ze het moeilijk hebben maar ze hebben dan wel de juiste begeleiding nodig. Niet iemand die alles voor hen regelt maar iemand die ze sterker en weerbaarder maakt. Die ze leert omgaan met moeilijkheden en tegenslag. Dat is wat zorgt dat je meer zelfvertrouwen krijgt en stressbestendiger wordt. Dat maakt dat je assertief kan zijn. Het idee dat je alles zelf moet kunnen of doen is achterhaald en een misvatting. We hebben elkaar nodig en soms kan je dan maar beter even om hulp vragen voordat het te laat is. Dat is geen kwestie van "zwak zijn" of falen maar eerder de moed hebben om kwetsbaar te zijn en te durven groeien door vallen en opstaan.

Wil je graag counseling of coaching om sterker te worden en je stress te verminderen? Bel voor een afspraak 06-81354307


 

0
0
0
s2sdefault