Heb jij echt kind kunnen zijn of moest je al snel in de rol van volwassene gaan zitten om te overleven? Moest je vaak de gemoederen sussen als het fout ging thuis of had je te maken met een zieke of verslaafde ouder? Dan kan je later in je leven problemen krijgen met assertiviteit maar ook met relatieproblemen.

Onveilige hechting

Als je in je jeugd te maken had met ouder(s) die niet goed voor jou konden zorgen dan spreek je over een onveilige hechting of onveilige jeugd. Dit houdt in dat je niet een onbezorgd kind kon zijn en ook niet de nodige warmte, troost, aandacht of zorg hebt gekregen. Er is dan sprake geweest van (emotionele) verwaarlozing en er kan sprake geweest zijn van psychische/fysieke mishandeling of seksueel misbruik.

Emotionele verwaarlozing of kindermishandeling
Als je te maken had met emotionele verwaarlozing dan kwam was er weinig of geen aandacht voor jou en je behoeften. Je moest bijvoorbeeld zelf maar zien wat je aantrok of hoe je aan je eten kwam. Je werd niet gehoord als je ergens mee zat of iets moeilijk vond. Je moest het zelf maar uitzoeken. Kwam daar nog bij dat je te maken had met een ouder die enkel ziek of verslaafd was, dan had die ouder vaak jouw hulp nodig i.p.v. dat jij hulp kreeg van je ouder(s). Het werd een omgekeerde wereld. Je moest helpen om de boel draaiende te houden, om het gezin bij elkaar te houden of te zorgen dat alles goed bleef gaan. Je moest misschien wel voor jongere broertjes of zusjes zorgen of kreeg te maken met het moeten kalmeren van een ouder die makkelijk agressief kon doen. Je leefde in een constante staat van stress zonder dat je er waarschijnlijk erg in had. 

Parentificatie en assertiviteit
Deze term spreekt over de rol van de ouder op je nemen. Als je al vroeg verantwoordelijkheden kreeg die niet bij je leeftijd hoorde dan spreek je over parentificatie. Het komt van het woord "parent" wat "ouder" betekent. Mensen die als kind geparentificeerd zijn hebben in hun latere leven vaak moeite met assertiviteit. Ze zijn zo gewend om zich te schikken naar de behoeften van anderen, dat ze niet staat zijn om hun eigen wensen en behoeften op een goede manier tot uitdrukking te brengen. Ze slikken ze in of ze durven niet voor zichzelf op te komen. Dit heeft in het verleden namelijk geen zin gehad of ze werden er voor gestraft. Het kan ook zijn dat dat je hierdoor geen grenzen aan kan geven aan anderen of geen "nee" durft te zeggen als je het zoveelste klusje op je bord krijgt. Je blijft maar in het patroon zitten van het kind wat moest zorgen en om hieruit te komen voelt eng, onwennig en bedreigend aan.

Relatieproblemen en gezinsproblemen
Door het ontbreken van een gezonde dosis assertiviteit en een goed rolmodel van een gezonde relatie en gezonde ouders, zie je vaak dat dit ook doorwerkt in relaties. Immers als je je eigen behoeften niet goed kent en niet weet aan te geven dan ga je uiteindelijk onvrede voelen in de relatie of je bent de hele tijd alleen nog maar met je partner bezig in plaats van met jezelf in de relatie. Ook een goede moeder of vader zijn is lastig als je niet weet hoe dat moet omdat je nooit zelf een goede vader of moeder hebt gehad. Zonder voorbeeld kan je iets maar moeilijk imiteren en we leren als mens vaak door te imiteren en te observeren van hoe anderen iets doen. 

Alles begint bij jezelf
Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, het begint nu bij jezelf. Wil je zo door blijven hobbelen zonder dat je hierin verandering brengt of ben je bereid dieper te kijken naar jouw verleden en dit verleden te gaan helen waarbij je meer inzicht in jezelf krijgt over jouw patronen. Wil jij het dominosteentje zijn waar het stopt in de generaties voor jou en die na jou komen of draag jij jouw problemen weer over op je kinderen? Durf je een stukje persoonlijke ontwikkeling aan te gaan waarin je leert over constructieve en destructieve gedragspatronen? Als je antwoord "ja" is dan neem gerust contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel voor een afspraak 06-81354307

0
0
0
s2sdefault