Facebook maar ook Instagram en andere social media geven vaak een sterk vertekend beeld van de werkelijkheid. Het kan maken dat je steeds ongelukkiger en eenzamer gaat voelen ondanks al je "vrienden". 

De constante stroom berichten en prachtige foto's van baby's, dieren, vakantiebestemmingen en leuke activiteiten, bombarderen je ogen en hersenen. Social Media wekt de indruk dat het leven alleen maar leuk is want veel mensen delen er bij voorkeur niet hun rottige gevoelens op. Niet veel mensen durven op hun tijdlijn te zeggen dat ze zich doodververvelen vandaag of dat ze alweer thuis moeten zitten omdat ze geen geld hebben voor de bioscoop of een leuk uitje. Social media lijkt vooral een show-off functie te hebben waarbij we enkel de leuke dingen delen of dingen die we belangrijk vinden, zoals een petitie tegen dierenleed of een protest tegen een regeringsbeslissing waar we het niet mee eens zijn. 

Profileren via Social Media

De social media kanalen gaan over profileren. Over jezelf laten zien op een gunstige of voordelige manier. Een kijk eens hoe leuk we het hebben of hoe leuk we zijn, manier. Als iemand al eens durft te zeggen dat hij zich erg depressief voelt vandaag of dat ze het moeilijk vindt dat haar partner een paar dagen weg is, dan loopt die persoon het risico om gelijk opgemonterd te worden want negatief zijn of je naar voelen, is niet de bedoeling op social media. Een enkeling krijgt wel begrip of empathie maar die hebben dan ook echte vrienden op social media zitten. Vrienden waar ze ook fysiek mee omgaan en contact mee hebben. Die weten hoe zwaar het voor die persoon kan zijn en die om hen geven. Doorgaans wordt een negatieve uitlating niet erg gewaardeerd, wordt er niet of mondjesmaat op gereageerd en als je het te vaak doet, word je vermeden. 

Echte vrienden en vriendschap?
Social media geeft je de illusie van vriendschap met het verzamelen van veel vrienden. Deze vrienden zijn echter vaak geen vrienden en soms heb je "vriendschappen" waarbij men elkaar in het echt nog maar amper zou herkennen of groeten. Je krijgt vriendschapsverzoeken van mensen die je nog nooit gezien of echt gesproken hebt. Het wekt de indruk van een rijk sociaal leven maar eigenlijk is het verarming en uitholling van het begrip vriendschap. Het maakt op den duur enkel eenzamer. Immers deel je niet echt jezelf want de negatieve kanten van jezelf moeten zorgvuldig vermeden worden. Jezelf kwetsbaar opstellen zoals in een vriendschap, dat doe je ook niet met ruim 150 vrienden op je tijdlijn. Heel vaak zeggen mensen in een lotgenotengroepen: "ik durf dit wel hier in de groep te delen maar ga dat echt niet in mijn tijdlijn zetten hoor, dan kunnen mijn familie en vrienden het allemaal lezen". Dit is een typische opmerking die weergeeft hoe social media werkt en weinig te maken heeft met vriendschap. En waarom het eenzaam maakt. Je deelt het immers wel met vreemden in een besloten groep maar niet met je  "vrieneden". Hoe vriendschappelijk is dat?

Psychische klachten door social media
Niet voor niets laat psychologisch onderzoek telkens weer zien dat depressies, stress en andere psychische klachten vaak verergeren door social media. Het gevoel tekort te schieten, niet leuk genoeg te zijn, niet zo'n leuk leven te hebben als anderen, het continu vergelijken en moeten profileren, werkt niet mee aan een positief zelfbeeld. De continu race die sommige mensen ervaren in het zo leuk mogelijk presenteren van jezelf, je uiterlijk, je prestaties, je vakanties, je successen en nog veel meer, roept stress op. Eveneens roept het stress op als je niet genoeg "likes" binnen haalt, als er weinig mensen op je reageren of als je veel negatieve reacties krijgt op iets wat je post. Tevens is het stress vermeerderend om telkens te moeten reageren op berichtjes van anderen omdat ze anders vinden dat je niet betrokken genoeg meer bij ze bent. Kortom social media is een dwingend media die ons buiten een stukje ontspanning ook veel spanning kan geven.

Zijn er dan geen voordelen?
Ja die zijn er wel natuurlijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel en vice versa. Social media geeft je de mogelijkheid om een verre broer, zus, tante of neef meer in je leven mee te laten kijken. Afstand wordt minder belangrijk als het gaat om verre familie of vrienden die verder weg zijn gaan wonen. Tevens is het een leuk medium om contact mee te leggen elders in je land of op de wereld. Je kan gemeenschappelijke interesses delen, je kan lotgenoten vinden om mee te chatten of te mailen, het levert je misschien nog wat nieuwe contacten op die wel in het echte leven, goede vrienden worden. Natuurlijk is social media niet allemaal kommer en kwel. Het is echter wel belangrijk dat je beseft hoe je het gebruikt en wat het met je doet. 


0
0
0
s2sdefault