Psychische problemen hebben niet zelden hun oorzaak in de "verkeerde gedachten" hebben. Het blijft dan altijd een uitdaging om "goede gedachten" te hebben vooral als het moeilijk wordt. Hoe flexibel ben je dan in je denken? 

Wist je dat een mens gemiddeld 40 tot 60 duizend gedachten heeft? Nee? Ik ook niet.. maar ik heb het even opgezocht en het zijn er ontzettend veel. Die gedachten variëren van: "ik moet nog brood kopen" tot "bah wat zijn die ramen vuil" en van "waarom is hij nou nog niet thuis" tot "wat zullen we eten vanavond". Veel gedachten gaan over onszelf, over wat we nog moeten doen, wat we ergens van vinden, wat we zien, ruiken, horen, proeven of voelen. Ons hoofd zit de hele dag vol met gedachten. 

Van gedachten naar conclusies
Al die gedachten, die komen en gaan. Heel vaak is voor cliënten een eye-opener als ze er achter komen dat die gedachten enkel gedachten zijn maar dat zij hun gedachten niet zijn. Ja, dat is een nadenkertje. Ik ga 'm verder niet verklappen. En al die gedachten geven ons de illusie dat we een stabiele persoonlijkheid hebben met vaste waarheden. We hebben strakke overtuigingen over hoe het leven zou moeten gaan, hoe de ander en wijzelf ons zouden moeten gedragen, wat waar is en wat niet waar is. En soms wordt er stevig aan ons boom geschud als er iets in ons leven gebeurd waar we geen rekening mee hadden gehouden of wat ons overdondert. Dan zijn we van ons stuk gebracht en tollen onze gedachten rond als wervelstorm in je hoofd. Herken je dat?

Betekenis geven
We geven de hele tijd overal betekenis aan. We ontvangen signalen uit onze omgeving, middels onze zintuigen, via gesprekken of door wat we meemaken. We ordenen dat zo goed en zo kwaad als dat gaat in ons geheugen en als het een beetje goed verwerkt is, dan blijft het daar totdat we de ervaring weer nodig hebben om nieuwe ervaringen mee te vergelijken of aan te toetsen voor betekenisgeving. Zo vormen we onze overtuigingen en hoe het leven volgens ons in elkaar zit. We beoordelen mensen en delen ze in, in categorieën. Die is aardig, die niet, die is wel oké, die is pietje precies, die is een zeur, die is wel te vertrouwen en die absoluut niet. En aan de hand van onze ervaringen, verwachten we dingen. En dat is niet altijd zoals het gaat. Neem nou het volgende verhaal:

Een man ligt na een ernstig ongeval al weken in een coma en zijn vrouw wijkt geen minuut van zijn ziekbed. Op een dag komt de man bij bewustzijn en wenkt zijn vrouw trillend dichterbij. Hij fluistert haar zachtjes in het oor: “In alle kwade dagen bleef jij bij mij.....Toen ik ontslagen werd op mijn werk, was je er voor mij. Toen later mijn zaak failliet ging heb je me niet in de steek gelaten. Toen ons huis afbrandde, ging je mee om ander onderdak te gaan zoeken. Zelfs toen mijn gezondheid slechter werd en ik erg chagrijnig deed, bleef je toch steeds aan mijn zijde. En nu sta je hier weer aan mijn bed." De vrouw knikte ontroerd en gebaarde haar man om verder te gaan.  "Ik heb er lang over nagedacht en weet je wat ik denk?” De ogen van de vrouw vulden zich met tranen van ontroering. “Zeg het maar schat”, zegt ze snikkend. Hij kijkt haar doordringend aan en zegt:  “Ik wil dat je nu opzout want ik denk dat jij ongeluk brengt!”

Flexibiliteit en Veerkracht
Die had je niet zien aankomen hé? Deze kleine gebeurtenis paste niet in jouw plaatje van verwachtingen en ervaringen uit het verleden. Je verwacht een romantische afsluiting, een emotioneel afscheid maar er komt iets anders op je pad. Zo gaat het in het echte leven ook regelmatig alleen dan kan de gebeurtenis er flink inhakken. Vooral als je het niet verwacht en je het een andere wending neemt. Dat is niet erg.. maar het vraagt veerkracht, flexibiliteit en een nieuwe visie. Soms zal je je oude overtuigingen op de helling moeten zetten om goed met de nieuwe situatie om te kunnen gaan. Dat is niet altijd even makkelijk maar kan dan wel noodzakelijk zijn. Je leert het meest van de moeilijke dingen in je leven.. die vragen je om flexibel te zijn. En dat is soms moeilijker dan je denkt..

0
0
0
s2sdefault