Ik ben een cursus aan het volgen over vrouwen en hormonen en dat is erg leerzaam. Het gaat over vrouwengezondheid en hoe het vrouwelijk lichaam werkt. Dat is toch echt wat anders dan mannengezondheid op sommige vlakken.

Vrouwen en hormonen, de menstruatiecyclus

Vrouwen hebben een hormonale cyclus. Een menstruatie cyclus waarin er elke maand een eitje rijpt in de eierstok. Wordt het eitje succesvol bevrucht dan volgt er een zwangerschap en is dit niet het geval dan volgt er een menstruatie. Tijdens de menstruatiecyclus is er sprake van sterk wisselende hormoongehaltes in het bloed. Hormonen hebben een flinke impact op onze gevoelens, gedachten en op ons lichaam. Ten tijde van onze vruchtbare periode kleden we ons meer sexy en uitdagender dan als we niet vruchtbaar zijn bijvoorbeeld. We zijn dan ontvankelijker voor flirten en aandacht. In het begin van de cyclus voelen we ons doorgaans beter dan aan het eind van een cyclus als het progesteron toeneemt en de menstruatie nadert. De dagen voor de menstruatie kunnen we ons ronduit slecht voelen. E De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere vrouw. Als je er veel last van hebt dan noemen we dat PMS klachten. Pre Menstrual Sydrome. 

PMS klachten
De klachten die vaak door vrouwen ervaren worden tijdens het laatste deel van de cyclus en het begin van de menstruatie zijn:

 • Gespannen of gevoelige borsten
 • Opgezette buik
 • Prikkelbaarheid 
 • Angstgevoelens of onrust
 • Depressieve gevoelens
 • Stemmingwisselingen
 • Hoofdpijn

Zoals je ziet zijn dat nogal wat klachten die zowel op het lichaam als op de psyche een impact hebben. Zelf noemde ik het vaak een grieperig gevoel hebben. Als je erg veel last hebt van PMS klachten is het raadzaam om daar eens nader te kijken. In wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Omega 3 maar ook Teunisbloemolie kunnen helpen in het verminderen van de PMS klachten. Neem dat een produkt met een goede kwaliteit zoals deze Omega 3 die een natuurlijk oorsprong heeft.

PMDD klachten
Iets minder bekend is PMDD. Dit is een hevigere variant van PMS. Bij PMDD (Pre Menstrual Dysphoric Disorder). Hier zijn de klachten zo erg dat een vrouw niet meer in staat is om deel te nemen aan het normale leven voor een aantal dagen per maand. De klachten op de dagen voor de menstruatie of op de eerste dagen van de menstruatie zijn zo hevig dat ze echt ziek is. Ze is niet meer in staat om te werken of deel te nemen aan het sociale leven. De klachten bij PMDD zijn zoals bij PMS maar dan veel heviger. Bijkomende klachten zijn:

 • Pijnlijke borsten
 • Opgezette buik en vocht vasthouden in het lichaam
 • Diarree en spijsverteringsklachten
 • Angst- en paniekaanvallen
 • Sterke stemmingswisselingen
 • Boosheid, woede uitbarstingen, agressie
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Geen zin in seks of aanrakingen
 • Gewrichtsklachten en spierpijnen

Vrouwen die maandelijks PMS of PMDD klachten hebben zijn een paar dagen per maand niet goed in staat om aan het dagelijks leven deel te nemen. Ze ondervinden (ernstige) hinder van hun lichaam en psyche tijdens hun cyclus. Dit heeft een impact op je leven, je relatie en je werk. Het is belangrijk dat ze begrijpen dat hun klachten cyclisch van aard zijn en dat het aan te raden is om naar leefstijl, dagelijks functioneren en psychisch welbevinden te kijken. Als counselor kan ik je hierbij helpen. 

Apps voor vrouwen
Wil je voor jezelf weten of jij last hebt van PMS of PMDD klachten dan zijn er handige Apps die je hierbij kunnen helpen. Hieronder is een rijtje Apps waarin je in een agenda bij kan houden hoe je je voelt en wanneer je menstrueert in een maand. De app helpt je om je cyclus in kaart te brengen en te kijken wanneer jij je goede en minder goede dagen hebt. Tevens is het handig voor vrouwen om te bepalen wanneer hun vruchtbare periode er is voor als je bijvoorbeeld graag zwanger wilt worden. Als voorbehoedsmiddel zou ik het niet gebruiken want een menstruatie cyclus kan wisselen qua duur. Hieronder vind je een rijtje apps die wellicht interessant voor je zijn:

Menstruatiekalender

Vrouwenkalender

Cyclus Volgsysteem

Menstruatie en Ovaluatie app

Cyclus Kalender Period Tracker

Flo Period Ovulation Tracker

Womanlog Kalender

0
0
0
s2sdefault