Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen hangen met elkaar samen. Een zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt en hoe je jezelf ziet ten opzichte van anderen. Een positief zelfbeeld werkt positief door als het gaat om het vertrouwen in jezelf. Het is een opwaartse spiraal.

Als je een negatief zelfbeeld hebt dan vergelijk je jezelf met anderen waarbij de ander er gunstiger uitkomt dan jij zelf. Je ziet voortdurend van jezelf waar je tekort schiet en je hebt een grote innerlijke criticus. We hebben vaak ideaalbeelden van hoe we zouden moeten zijn of hoe we willen zijn. Hoe groter de kloof tussen dat ideaalbeeld en het zelfbeeld, hoe meer onzeker en vervelend we onszelf voelen. Een grote kloof tast het zelfvertrouwen aan.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Tips om het zelfvertrouwen te vergroten zijn:

1. Gun jezelf de ervaring om fouten te maken. Iedereen maakt fouten dus jij ook. Dit hoort bij het leerproces wat we allemaal door maken. Zorg dat je doorgaat totdat je iets succesvol hebt kunnen afronden.

2. Wees lief voor jezelf en probeer elke keer dat je jezelf afkraakt te bedenken dat je hiermee je eigen grootste vijand bent. Het is niet helpend en maakt het enkel erger. Wat zou een goede vriendin van je hier nu over zeggen?

3. Zorg goed voor jezelf. Dat houdt in dat je gezonde voeding binnen krijgt, regelmatig beweging neemt, leuke dingen doet en jezelf goed verzorgt als het gaat om je uiterlijk maar ook je psyche. Is er iets niet in orde zorg dan dat je tijdig naar een arts of therapeut gaat zodat je gezond blijft.

4. Kijk elke dag naar tenminste drie dingen die goed gingen of wat je goed gedaan hebt. Schrijf ze op en geef jezelf hier complimenten voor.

5. Wees kritisch met wie je om gaan. Zijn er mensen in je omgeving die je de hele tijd afkraken of pijn doen? Probeer hier dan afstand van te nemen. Ze zijn "giftig" voor je eigen gemoedsrust en zelfvertrouwen.

 

Lukt het niet om meer zelfvertrouwen te krijgen of kan je er wel wat hulp, tips en adviezen bij gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een counselingstraject waarbij we samen kijken waar het aan schort en wat jij nodig hebt om meer vertrouwen te hebben in jezelf. Bel voor een afspraak 06-81354307 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

0
0
0
s2sdefault