Soms duurt het even voordat je ergens een op een andere manier tegenaan kan kijken. Vooral als iets pijnlijk of moeilijk is geweest. Moeilijke mensen bijvoorbeeld. Die kom je overal tegen.

In je familie, in je buurt, bij de sportvereniging of op je werk. Wat voor de een moeilijk is hoeft voor de ander geen probleem op te leveren en moeilijke mensen heb je in alle soorten en maten.

Omgaan met moeilijke mensen


Boze perfectionisten
Je hebt mensen die alles graag goed willen doen. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk, met iets goed willen doen. Mensen die erg perfectionistisch zijn die kunnen echter moeilijk zijn om mee om te gaan. Ze vinden iets niet gauw goed. Ze kunnen heel drammerig zijn. Ze reageren vaak boos of geïrriteerd als het niet precies gaat zoals zij willen. En je hebt een probleem met ze als je wat nonchalanter aangelegd bent en het allemaal niet zo precies wilt of nodig vindt. Ze willen vaak ook alles zelf doen of op hun manier en ze accepteren maar moeilijk een andere manier. Ze vinden samenwerken vaak lastig. Het liefst doen ze alles alleen en ze voelen zich ook heel verantwoordelijk. Dat maakt dat ze vaak overbelast raken en vatbaar voor overspannenheid of burn-out. Ze zitten zichzelf vaak ook in de weg. 

Nonchalante pierewaaiers
Een perfectionist kan een nonchalante persoonlijkheid een pierewaaier of flierefluiter vinden. Moeilijk om mee om te gaan als zo iemand niets echt goed wilt doen of af maakt. Ze zijn vaak chaotisch, onoplettend en gemakzuchtig. Ze nemen het allemaal niet zo nauw met regels en voorschriften. Het te laat komen of op het laatste moment afbellen kan ook regelmatig voorkomen en ze maken zich nergens druk over. Het lijkt wel alsof het ze niet boeit wat een ander belangrijk vindt want ze vinden het gewoon niet belangrijk dat je op tijd bent voor een afspraak of je belofte nakomt. Ze zijn zo flexibel dat ze vaak een beetje grenzeloos zijn. Dat maakt het lastig om met ze samen te werken.

Wat is moeilijk?
Je begrijpt misschien al dat "moeilijke mensen" een relatief begrip zijn. Moeilijk in de ogen van wie? Wat maakt het zo moeilijk voor jou? Zegt het feit dat jij hen moeilijk vindt misschien meer van jou dan van hen? Waardoor komt het dat het je zo irriteert? Vaak zag ik bij moeilijke mensen dingen van mezelf terug. Dingen die ik niet zo graag wilde zien in mezelf of van mezelf. Dingen die ik herkende en waar ik eigenlijk een hekel aan had of waar ik me tegen verzette. Ze leerde mij veel. Ze leerde mij wat ik liever niet wou en wat wel. Ze leerde me hoe ik op een goede manier voor mezelf op kon komen. Ze leerde me dat je nog zo gelijk kan hebben maar als je het bot zegt, dat er dan niemand naar je luistert of het van je aan wilt nemen. Dat verongelijkt zijn en de schuld bij de ander weg te leggen, je niet helpt om te onderzoeken bij jezelf wat je er zelf aan kan doen.

Makkelijke mensen
Ik heb het meest geleerd van mensen die ik moeilijk vond. De makkelijke mensen die dachten vaak zoals ik, deden zoals ik en daar kon ik het wel mee vinden. Maar die moeilijke mensen die daagden me uit om beter naar mezelf te kijken. Naar wat ik er aan kon doen om er goed mee om te gaan en op z'n tijd ook voor mezelf te kiezen en mijn grenzen aan te geven. De makkelijke mensen praten wel met je mee en versterken enkel je standpunt of je visie maar de moeilijke mensen die kunnen je nog heel wat leren.. als je daar voor open staat natuurlijk anders leer je niets.

Moeilijke perioden
Hetzelfde geldt voor het leven zelf. Makkelijke perioden maken dat je lekker vooruit komt, dat dingen je goed afgaan en die heb je nodig voor een gezond zelfvertrouwen. Toch komen makkelijke perioden niet vanzelf. Hoe komen die dan? Het zal je misschien verbazen maar die komen door je kennis en vaardigheden die je op gedaan hebt in je moeilijke perioden. Een moeilijke periode leert je het meest. Het leert je problemen oplossen of overwinnen. Het leert je beter voor jezelf te zorgen, jezelf op nr. 1 te zetten of om andere keuzes te maken. Verandering is vaak moeilijk maar o, zo leerzaam. Wat ben jij momenteel aan het leren? En lukt het een beetje?

 

0
0
0
s2sdefault