Dokter Google hypochondrie

Als je graag wilt weten wat je hebt is Google soms best handig om een en ander op te zoeken. Je kan even op je gemak kijken wat voor vlekje het is en of die tintelingen in je voet wel normaal zijn.Ook is Google handig om te zoeken naar wat een medicijn precies doet of als je dokter maar korte uitleg heeft gegeven over je klachten en je er graag meer van wilt weten.

Het googlen kan echter ook nadelen opleveren. Niet zelden worden mensen angstig of letterlijk doodsbenauwd van wat ze allemaal lezen over waar hun klacht vandaan kan komen en welke griezelige aandoeningen er allemaal zijn.


Pijn op de borst wordt gelijk hartfalen

Ik hoor vaak dat mensen die angstig zijn gaan zoeken waar hun pijn op de borst vandaan komt en dan helemaal van streek kunnen raken over een mogelijk hartfalen dat hun ieder moment zou kunnen overkomen. Ze denken dat ze een hartinfarct hebben waardoor ze alleen maar angstiger worden. En omdat ze angstiger worden komen er stresshormonen vrij in hun bloed (adrenaline en cortisol) en verergeren alle pijnklachten. Hun gedachten worden steeds meer paniekerig door wat ze lezen en de pijn in hun lichaam neemt toe. 

Angst gaat over in paniek met hyperventilatie
Doordat de pijn op de borst toeneemt en ze het benauwd gaan krijgen of gaan trillen, kunnen ze gaan zweten en gaat het hart heel snel kloppen. Dit is een stressreactie, de zogenaamde vecht, vlucht reactie van het lichaam. Door de stresshormonen maakt het lichaam zich klaar voor actie en zet alles "op scherp". Je gaat sneller ademen, je hart gaat sneller kloppen, je neemt meer zuurstof tot je, je spieren spannen zich aan om die actie te kunnen starten, je lichaam is in opperste staat van alertheid. Dit kan leiden tot hevige angst en paniekgevoelens met hyperventilatie en grote onrust.

Met een angstaanval op de eerste hulp
Door de grote hoeveelheden zuurstof in het bloed krijg je het benauwd. Vooral als er geen actie volgt om te ontladen. Je neigt naar bewegen (ijsberen?) en wordt heel onrustig. Vaak belanden mensen die dit voor de eerste keer meemaken op de eerste hulp. Daar wordt een hartaanval uitgesloten en men kalmeert langzaam maar zeker waardoor de angst afneemt en alle nare symptomen afnemen.

Hypochondrie, angst voor ernstige ziekte
Mensen die dit vaker meemaken en bij elke pijn op de borst toch denken een hartinfarct te hebben, krijgen uiteindelijk paniekaanvallen en kunnen hypochondrisch worden zoals dat heet. Angst om een dodelijke ziekte te hebben. Dit kan ook het geval zijn als je bij elk vlekje of bultje meteen overtuigd bent van het feit dat je een kwaadaardige tumor hebt of bij elke snee of streep denkt dat je dodelijk ziek bent of bloedvergiftiging hebt of besmet bent met een dodelijk virus.

Counseling helpt je angst te verminderen
Op Google zoeken naar symptomen en ziektes is dus niet altijd even helpend. Je kan er ook door van streek raken en heel bang worden als je aanleg voor angst hebt. Als je merkt dat je vaak bang bent dan is het raadzaam om daar hulp voor te vragen zoals counseling. Je bent niet gek of gestoord maar hebt dan last van angst en controleverlies. Dit is met counseling goed aan te pakken. We kijken samen naar wat er gebeurd is en gaan de angst terug dringen tot een normale angst die niet meer heel je leven lijkt te beheersen. Hierdoor verdwijnen ook de paniekaanvallen. Neem contact met mij op als je graag er vanaf wilt. Mail voor een afspraak naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2sdefault