Mensen die regelmatig positieve emoties ervaren op een dag hebben daar veel voordeel van. Mensen die veel negatieve emoties ervaren op een dag ondervinden daar veel hinder en nadeel van.

De gevoelens en emoties die je voelt op een dag bepalen hoe je in het leven staat en hoe je denkt en doet.

Vicieuze cirkel

De emoties die je hebt creëren een opwaartse of een neerwaartse spiraal in je leven. De zogenaamde vicieuze cirkel waar je in zit. Een opwaartse vicieuze cirkel is niet erg maar eentje die je steeds verder naar beneden trekt, dat is oppassen geblazen.

Emoties hebben een lading
Een mens ervaart zowel positieve als negatieve emoties en dat is normaal. Het is goed als we beiden kunnen ervaren want emoties geven ons een gevoel. Ze activeren ons. Ze maken iets in ons los of sporen ons aan tot actie.

Boosheid
Zo is boosheid op zichzelf misschien niet zo prettig om te ervaren  maar boosheid is je vriend. Het helpt je om voor jezelf op te komen, om grenzen aan te geven aan anderen en daarmee is het een beschermende emotie. Boosheid geeft je ook de kracht en energie om dingen die je in de weg zitten of belemmeren echt te gaan aanpakken of veranderen. Het is een energie die, mits goed ingezet, een groot verschil kan maken in falen of succes.

Angst
De grootste beschermer in je zelf is angst. Zij helpt je om je voorzichtig te maken, niet te veel risico's te nemen zodat je lichaam en geest niet beschadigen. Angst is een waarschuwer en helpt je consequenties te overzien van wat je doet. Zonder angst zou je roekeloos worden en onherroepelijk een snelle dood tegemoet zien als het gaat om ongelukken of ongezonde dingen. Angst weerhoudt je van stommiteiten.

Verdriet
Ergens verdriet over voelen maakt dat je spanningen die zich anders in je lichaam en psyche zouden opbouwen, los te maken en af te voeren. Huilen en tranen zijn reinigend zowel voor je huid als voor psyche. Verdriet maakt je kwetsbaar en menselijk. Het zorgt er voor dat je empathie kan voelen en dat je anderen niet kwetst. Het maakt ook dat je dingen achter je kan laten en weer door kan gaan. Het kan opluchten. Letterlijk.

Stressreacties en psychische aandoeningen
Toch kunnen negatieve emoties ook enorm belemmerend zijn vooral als ze niet geuit worden. Ze bouwen dan in je psyche een enorme druk op als ze niet (h)erkend worden, als ze telkens weggedrukt worden uit angst voor hun impact. Je wordt je niet bewust van wat ze je willen vertellen, je kan de spanning niet kwijt. En in het ergste geval kan je er behoorlijk depressief van worden als ze geen ruimte krijgen of er niet mogen zijn. Het niet uiten van negatieve emoties maakt dat je stress gaat ervaren, prikkelbaar wordt, humeurig kan zijn of stemmingswisselingen krijgt. Ze kunnen leiden tot angstaanvallen of depressies.

Positieve emoties
We kennen ook een aantal positieve emoties. Vreugde, plezier, enthousiasme, geïnspireerd voelen, liefde, verbondenheid, sereniteit en ambitie om er maar een paar te noemen. Ze werken eveneens activerend. We kunnen er speels van worden, gedreven van raken en passie bij voelen, ze maken dat we meer mogelijkheden zien, flexibeler kunnen denken. Ze maken dat we minder pijn ervaren, zijn goed voor ons lichaam als het gaat om spanning verminderen, ze helpen ons om minder ruzie maken en dat we meer voor elkaar over hebben. Het helpt ons bij het maken van een prettig contact met anderen. Ze maken ons meer effectief in wat we willen bereiken en we slapen er beter van. Dat is nogal wat om blij van te worden!


Balans
Het laat ons zien dat het super belangrijk is dat we zowel de negatieve als positieve emoties de ruimte geven er te mogen zijn. Dat we er uiting aan geven, dat we ze niet onderdrukken. Het helpt ons met onze communicatie met en in ons zelf maar ook naar anderen toe. Ze genereren energie om dingen voor elkaar te krijgen, om samen te werken of om onszelf of anderen te beschermen. Het draait echter allemaal om balans! Schiet je door in de emoties dan heb jij of je omgeving daar last van. Als je altijd bozig bent of angstig dan is dat een lijdensweg, het belemmert je. Als je alles altijd maar weg lacht en zegt dat het wel mee valt dan onderschat je de kracht van emoties. Als je ze niet durft te laten zien dan word je ongelukkig of als kil persoon ervaren. Het draait uiteindelijk om balans.

Meer positieve emoties?
Positieve emoties vervliegen sneller dan negatieve emoties. We hebben van de negatieve emoties langer last. Ze hebben vaak een naar gevoel en dat kan langer blijven hangen. Daarom is het belangrijk dat we ook voldoende positieve emoties in ons leven hebben. En ja.. dat kan je zelf bewerkstelligen. Je kan het vermeerderen door je levenssituatie maar ook je kijk op het leven daar in te veranderen. Dat vraagt een bewustwordingsproces van jezelf. Je leven eens onder de loep nemen om te kijken waar je de positieve emoties laat liggen of niet kan vinden.

Counseling kan je hiermee helpen, om het leven wat zonniger te gaan zien. Om meer positieve effecten te gaan krijgen uit je positieve emoties. Begin vandaag nog en gun jezelf die kans op een betere kwaliteit van leven en neem contact met mij op.

0
0
0
s2smodern