Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij iemand je zwakker maakt door je via suggestieve beschuldigingen iets in je schoenen te schuiven waarvan je zelf niet eens wist dat je het was of deed. Je gaat op den duur dat geloven waarvan je wordt beschuldigd of wat er over je wordt gezegd. Hoe werkt dat?

Psychologische Emotionele Manipulatie of Mindfuck

Gaslighting gaat over iemand zijn of haar gedachten zodanig te beïnvloeden dat je iemand ondergeschikt kan maken aan jouw doel of wensen. Het gaat over leugens die je aan jezelf doen laten twijfelen. Leugens die je gevoel over jezelf of over wat je denkt, onderuit haalt. Het is een techniek die vaak gebruikt wordt door narcisten om anderen voor hun karretje te spannen of jou te laten geloven, dat het toch echt niet aan hen ligt maar aan jou.. als iets mis is gegaan. Het is een techniek die je in de war brengt, die je laat twijfelen over jezelf en of je het wel goed gezien, gehoord of begrepen hebt. Iemand speelt met jou om macht over je te krijgen. 

Manipulatie techniek
De techniek wordt soms toegepast door de overheid, in de politiek, door rechercheurs maar ook binnen psychologische hulpverlening. Cliënten die voor zichzelf opkomen of zelf de regie willen hebben over hun genezingsproces, worden makkelijk verteld dat ze "lastig" zijn of "moeilijk doen". Dat ze genezing tegenwerken als ze niet doen wat er gezegd wordt. Bij gaslighting wordt al jouw macht van je afgepakt door psychologische manipulatie zodat jij aan jezelf gaat twijfelen of gaat denken wat die ander wilt, dat jij gaat denken. Je geeft uiteindelijk maar toe omdat die ander sterker is dan jou, omdat je de druk niet meer aan kan maar je houdt het gevoel dat je hiermee jezelf hebt ingeleverd. Soms ga je werkelijk geloven wat die ander van je zegt en laat je jezelf in de steek.

Kenmerken van gaslighting:

Kleineren. Je wordt telkens verteld dat je het niet goed ziet, je bent er nog niet aan toe of je bent nog niet zo ver. 
Overrulen. Je wordt telkens onderbroken als je wilt vertellen wat jouw gevoel of mening bij iets is.
Domineren. Je wordt voortdurend gedomineerd door degene die jou in zijn of haar macht wilt hebben.
Verdraaien. Datgene wat jij zegt wordt verdraaid of krijgt een andere lading of betekenis. Het wordt negatief gemaakt.
Beschuldigen. Je wordt vaak beschuldigd van het verkeerd zien, niet goed begrijpen of psychisch niet goed genoeg te zijn.
Misbruik. Er wordt misbruik van je gemaakt en er worden valse empathische emoties of gevoelens voorgespiegeld (ik wil je niet kwetsen maar..)
Pesten. Je wordt bespot met hoe je denkt of doet, ook in het bijzijn van anderen, zodat die ook negatief over jou gaan denken.
Intimideren. Met taalgebruik of lichaamshouding word je geïntimideerd zodat jij in de underdog positie blijft.
Vernederen. Je wordt omlaag gehaald, vertelt dat het altijd jouw schuld is, dat jij niet deugt etc.


Als je hiermee te maken hebt dan is het moeilijk om hier zelfstandig uit te komen. Degene die deze technieken op jou toepast is vaak een hierarchisch hogere of verbaal sterkere persoon, denk hierbij aan bazen, narcisten, manipulators, goeroes etc. Het is een onderliggend minderwaardigheidsgevoel dat op zoek is naar macht en controle. Gaslighters zijn vaak personen die hun verantwoordelijkheid niet nemen of afschuiven op de ander, als het fout gaat. Het gaat ten koste van de ander die de schuld krijgen van alles wat fout gaat. Herken je bovenstaande kenmerken of wat er in het filmpje gezegd wordt? Zoek dan hulp. Als counselor kan ik je helpen om hieruit te komen en je bewust te maken van wat bij jou hoort en wat bij die ander hoort, zodat je weer terug tot jezelf en je eigen kern kan komen. Neem gerust contact met mij op als je hulp wilt.

 

0
0
0
s2sdefault