De farmaceut heeft er groot belang bij dat er pillen verkocht worden. Verkoop is immers winst en na alle dure onderzoeken moet er aan een middel wel verdiend kunnen worden. Daarom worden bepaalde ziekten "in de markt gezet". Ziekten die geen ziekten zijn worden tot ziekte bestempeld zodat er medicijnen verkocht kunnen worden. Een voorbeeld in bovenstaande documentaire is het gebrek aan seksdrive bij vrouwen wat opeens een aandoening wordt waar je pillen voor kan kopen. Medicijnen genezen lang niet altijd iets maar onderdrukken of stimuleren iets. Ze nemen echter de oorzaak niet weg maar hebben invloed op de symptomen.

Financiële vergoeding voor artsen
Zo kan het gebeuren dat je van alles aangepraat wordt in reclame spotjes. In onderzoeken worden ziekten bedacht en gepromoot met als doel om medicatie te kunnen verkopen. Artsen en autoriteitsfiguren worden overgehaald om er iets positiefs over te zeggen in ruil voor een financiële vergoeding zodat andere artsen het middel ook gaan voorschrijven en zo vindt er een enorme medicijnlobby plaats die uiterst lucratief en winstgevend is.

Medicijnonderzoek
Medicijnonderzoek is vaak gefinancierd door de fabrikant zelf, niet door een onafhankelijk en objectief onderzoeksinstituut. Op die manier worden alleen de positieve resultaten naar buiten gebracht en negatieve uitkomsten verzwegen. Dat medicijnonderzoek heel rooskleurig wordt uitgevoerd met gezonde en vaak jonge mensen wordt er vaak ook niet bij verteld. Hierdoor krijg je een vertekend beeld van de werkelijke werking van een medicijn bij iemand die ziek is en het krijgt voorgeschreven. 

Gezonde mensen als medicijntester
Mensen die ziek zijn mogen zelden mee doen aan onderzoeken want dat "vertroebelt" de onderzoeksresultaten. Eigenlijk ben je als ziek mens pas een proefkonijntje in de eerste jaren van het op de markt komen van een nieuw medicijn. Ze weten immers nog helemaal niet of het wel zo goed werkt bij zieke mensen en wat de effecten op de langere termijn zullen zijn. Veel bjiwerkingen zijn tot dan toe ook nog niet bekend. Vandaar dat melden van bijwerkingen zo belangrijk is. Dit kan in Nederland bij Lareb.

Geen complexe diagnose

Mensen met complexe diagnoses worden uitgesloten van medicijnonderzoek. Immers iemand met angst en depressie is niet handig om te hebben als tester want je weet dan niet of het goed werkt bij zo iemand als je een depressie medicijn in de markt wilt zetten. Immers speelt er ook angst mee en misschien wel trauma en dan heb je geen duidelijke onderzoeksresultaten. Zo slikken er dus heel veel mensen medicatie waarbij nooit is vast komen te staan of het in hun geval wel zinvol of helpend is of erger.. of het in hun geval eigenlijk schadelijk is.

0
0
0
s2smodern